Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Диетата на майката може да измени гена на детето

Жени, които се подготвят за бъдеща бременност, преди това ги съветват да добавят в диетата си фолиева киселина


Според изследване на конференция „Организация на човешкия ген” в Хелзинки, Финландия, проста добавка от витамини към диетата на бременна мишка, може да направи нейните мишлета дебели. Подобен ефект се получава заради химическите изменения, произхождащи в ДНК на майката, които могат да бъдат предадени на бъдещето поколение.

Изследването налива масло в огъня, към отдавна водещите се дебати. Работата е в това, че употребата от бременна жена на фолиева киселина понижава вероятността да се развие у детето дефекта в гръбначния стълб - непълното закриване на гръбначния канал (spina bifida), който може да се появи още в ембрионалното развитие, когато в зародиша се залага нервната система.

Spina Bifida – аномалия в развитието на детето се заключава в непълното затваряне на канала на гръбначния стълб (в него е разположен гръбначния мозък). Честотата на този дефект съставлява 1 дете на 1000 новородени. При повторно раждане, честотата на дефекта варира от 6% до 8%, което говори за генетичен фактор в развитието на заболяването.

Роб Уторленд и неговата група са изучили ефекта на определени съставки в диетата на бременните мишки, в това число на фолиевата киселина и витамин В12. Тези вещества, както е известно, са източници на метилните групи (CH3-). Наличието на фолиева киселина в организма, може да засегне дейността на едни или други гени, твърдят учените.

Изследователите са доказали, че добавяне на метилна група към диетата на бременни мишки-самки, може да влияе на активността на гените на нейното потомство, пише „Nature”.

Жени, които се подготвят за бъдеща бременност, преди това ги съветват да добавят в диетата си фолиева киселина, защото тя силно намалява вероятността детето да се роди с дефект на гръбначния стълб. Някой страни, включително Съединените щати са въвели принудително добавянето на фолиева киселина.

Дефекта в нервната тръбичка у новородените в Съединените щати рязко се е снижил благодарение на задължителното добавяне в зърнените култури на фолиева киселина, считат специалистите.

Но с това дебатите не свършват. Редица скептично настроени учени и поддържащите ги организации са повдигнали въпроса за възможното влияние на повишеното ниво на фолиевата киселина в храната, за вероятност от развитие на онкологични заболявания.

Публикуваните резултатите от изследването потвърждават, че съдържанието на метилни групи в диетата на мишките, може да повлияе на появяването (експресия) на гените и теглото на тяхното потомство и несъмнено спора ще продължи на друго ниво.

Ръководителят на изследователската група - Роб Уотърленд подчертава, че в настоящия момент няма никакви доказателства за това, че фолиевата киселина има такъв ефект, съвършено независим от другите фактори. В изследванията са използвани комбинации на различни метилни групи, тъй като експериментите са проведени само върху лабораторни мишки. Затова, да се правят каквто и да е изводи за ефекта на фолиевата киселина върху човешкия организъм, е преждевременно.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар