Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Раждане

Жената, на която предстои скорошно раждане, се нуждае не само от добър лекар и от акушерски грижи, но и от емоционална подкрепа и практическа помощ от близък човек. Подгответе се за събитието - съществуват много начини, чрез които да си помогнете, да допринесете за безпроблемно раждане и да поставите стабилна основа на бъдещите взаимоотношения с детето си.

Обикновено раждането протича в болница под лекарско наблюдение, а понякога се използва и специално оборудване. Въпреки това съществуват и естествени методи за туширане на неприятните усещания и обезпечаване на нормалния ход на процеса.

Много семейни двойки посещават курсове за бременни, за да се научат как да прилагат техники за дишане и релаксация с цел облекчаване на раждането. Специалистите са на мнение, че подготовката за това събитие помага за намаляване на чувството за тревожност. Присъствието на акушерка, която да подкрепя и ободрява родилката, а в някои случаи и на бащата, влияе положително.

ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ
Сравнително доскоро жените раждаха, легнали по гръб, като краката им бяха закрепени във вдигнато положение. Днес обаче те имат право да избират пози, в които се чувстват най-удобно и при които контракциите се подпомагат от силата на тежестта. Изправената и полуизправената позиция имат предимството, че спомагат за разширяването на тазовия отвор. При започването на родилните болки ходенето из стаята намалява дискомфорта и ускорява процеса.
.
Възможно е да ви бъде по-леко да родите върху чаршаф на пода, отколкото в легло, защото е по-безпроблемно движението и смяната на позата. Дори когато трябва да сте временно в леглото, за да може акушерките да следят бебето, впоследствие отново можете да заемете по-удобна позиция на тялото.

ТРИТЕ ЕТАПА НА РАЖДАНЕТО
1. Започват интензивни ритмични контракции на матката и шийката й постепенно се разширява при всяка контракция, докато се получи пълно разкритие. В този момент настъпва преходният етап.
2. Вторият етап започва от момента, в който майката усеща напъни, и продължава до раждането на бебето.
3. Няколко минути след появата на новороденото се отделя плацентата заедно с амниотичната мембрана, която е обвивала и предпазвала плода в утробата.

Започнали ли са контракциите?
При следните обстоятелства е вероятно контракции-те да са започнали или да напомнят за себе си съвсем скоро. Обадете се на лекаря си, ако:
• Околоплодните води изтекат.
• От влагалището ви изпадне слизестата запушалка (възможно е да е оцветена с кръв).
• Имате контракции, които се усещат в областта на корема, гърба или таза, поне на всеки 10 минути.

Течности и енергия
• За да избегнете обезводняването по време на раждане, е необходимо да приемате течности, за да успеете да съхраните силите и енергията си. За целта:
• По време на контракциите често пийте на малки глътки вода или плодов сок (ако ви позволят).
• Стига да предпочитате, смучете кърпа, потопена в леденостудена вода, или натрошен лед.
• За да запазите спокойствие и самообладание, добавете към водата за пиене „Рескю «Ремиди» на д-р Бах - стандартна смес от цветни есенции.
• Смята се, че хомеопатичното средство Arnica облекчава болката. Вземайте по 3 капки или една таблетка от него на всеки 2 часа, ако лекарят ви разреши.
• В началните етапи на раждането хапнете нещо, за да се запасите с енергия, щом лекарят е на мнение, че няма да се нуждаете от упойка. Подходящи храни са блокчета с мюсли, банани и други плодове, зеленчуков бульон, мед, също и таблетки глюкоза.
• Почти сигурно е, че ще почувствате глад след раждането на бебето, затова предвидете нещо подходящо.

СПРАВЯНЕ С КОНТРАКЦИИТЕ
Дишане и отпускане: Вместо да се напрягате и да задържате дъха си, когато усетите, че започва болката от контракцията, концентрирайте се върху бавното издишане през устата, като се стараете мускулите на лицето, шията и рамене-
те да са отпуснати. След като се изчерпи всичкият въздух от белите дробове, вие автоматично ще си поемете дъх - направете го дълбоко, като отпуснете диафрагмата си надолу към корема и дишате през носа. Това бавно коремно дишане ще ви помогне да преминете през първия етап на раждането и ще осигури поемането на повече кислород от вас и вашето бебе. Когато настъпи моментът на раждането на бебето, не се поддавайте на желанието да задържите дъха си. Вместо това дишайте бързо и повърхностно с гръдния кош, а не с корема.
Преподавателите в курсовете за бременни препоръчват да се съсредоточите върху определена точка, звук или усещане, за да можете да се отпуснете по време на контракциите. Някои жени обаче предпочитат по време на раждане пред очите им да има снимка или картинка за концентрация. Съществуват и много други способи за отпускане по време на контрак-циите. Например може да опитате да практикувате някои техники от медитацията или визуализацията, които сте усвоили по време на бременността (вж. с. 44-45). Тихата музика също действа успокояващо в периода на родилните болки, макар че някои жени определено предпочитат тишината.

Масаж: Освен че оказва успокояващо емоционално въздействие, той облекчава болките в гърба или корема. Масажът се прави с ръце или с дървен масажор, тъй като може да продължи дълго и да е уморителен. Нанесете върху кожата талк, олио или крем, но без силен аромат; по време на родилните болки жените са свръхчувствителни към миризми. Експериментирайте със следните масажни техники:
Легнете настрани върху голяма възглавница или както се чувствате по-удобно, докато партньорът ви с помощта на посочените техники се опитва да облекчи родилните бол-
ки, Добре е да заучите масажните движения по време на бременността и да установите предварително кои от тях ви действат най-успокояващо.
1. Продължителни движения надолу по гръбначния стълб и около ханша и бедрата.
2. Сравнително силен натиск с юмруци или с масажор отзад на кръста или по седалището. Техниката е особено полезна при болки в гърба.
3. Много леко и бързо движение, т. нар. „масаж на пеперудата", в основата на гръбнака, точно над седалищната гънка.

Ако някои от тях не са удачни, ползвайте само тези, които предпочитате. Възможно е и да не желаете да ви докосват по време на „преходния" етап от раждането - точно преди да се получи пълно разкритие на шийката на матката.

Акупресура за облекчаване на болките
Ако желаете акупресура по време на родилните болки и раждането, се подгответе отрано, като намерите съответните точки. Нито една от тях обаче не бива да се обработва предварително. Натискът трябва да бъде силен, но да не предизвиква неприятни усещания.
• За да облекчите болката и увеличите ефективността на контракциите, използвайте точка ДЧ 4, разположена от вътрешната страна на дланта, в основата на гънката, която се образува при съединяването на палеца и показалеца. Масажиращият придържа дланта на лявата ви ръка със своята дясна ръка и с десния си палец прилага натиск върху точката.
• Друга точка, увеличаваща ефективността на контракциите, е Д 6 - отстрани на прасеца, на разстояние около 4 пръста над кокалчето на глезена от вътрешната страна на крака. Точката трябва да се натиска много внимателно точно отгоре или малко над нея в посока към коляното.
• За облекчаване на болката е нужен натиск с двата палеца в областта на кръста.

Топло и студено: Плътно затворена бутилка с гореща вода или термофор облекчават неприятните усещания от контракциите в ранния етап на раждането. Те са и особено полезни при болки в гърба. Помолете някой да натърка гърба ви с лед, увит в кърпа (или с полиетиленов плик с кубчета лед). За да се освежите по време на раждането, пръскайте лицето си с минерална вода или го бършете с влажна гъба или кърпа, потопени в студена вода.

Ароматерапия: Много етерични масла оказват успокояващ ефект при родилни болки. Те действат най-добре, когато се използват в изпарител. Предварително установете точно кои комбинации от масла предпочитате. Например пригответе смес, съдържаща по 4 капки масло от лавандула и от сандалово дърво и 2 капки гераниево масло. Сложете 8 капки от получената смес в изпарителя. Във въздуха ще се появи приятен и ненатрапчив аромат.

Хомеопатия: Подобни хомеопатични средства не крият риск за родилката и за нейното бебе, но все се пак препоръчва предварителна консултация с лекаря.
• Arnica: полезна е за намаляване на кръвона-сяданията и болките след раждането. Това средство е особено ефикасно, ако го приема-
• те от първата поява на родилните болки до няколко дни след раждането.
• Caulophyllum: подпомага ефективността на контракциите, особено ако са слаби или пък напълно изчезват. Вземайте дозата всеки ден, ако не сте родили до термина си.
• Coffea: за облекчаване на болката.
• Kali carbonicum: при болки в гърба.
• Pulsatilla: при слаби или неефективни контракции и в моментите, когато се чувствате обезсърчени или особено емоционални.

Цветни есенции: Приемат се при трудности по време на раждането:
• Маслина: ако сте изтощени по време на раждането или след него.
• Орех: ако се нуждаете от помощ, за да се приспособите към промените в организма след раждането.

Традиционно тонизиращо средство
Някои билкари препоръчват листа от малина по време на бременността и раждането заради подсилващия им и тонизиращ ефект. Но преди да пристъпите към приема им, се консултирайте с лекар.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар