Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Алергия на красотата

• Непоносимостта на кожата и организма срива имунитета
• Повишената чувствителност може да се прояви и към трайно изпитаните средства

21-ви век е векът, в който няма невъзможни неща, включително и най-вече по отношение на красотата. Всичко е възможно, като знаем, че това важи и за външния ни вид. Повечето от нас полагат изключителни грижи за себе си, но се оказва, че козметиката, която използваме, може да ни изиграе лоша шега и резултатът да бъде алергична реакция.

Една от болестите на века
Точно така можем да определим различните видове алергии. Във времето, когато всички държави разчитат на развитата си промишленост, организмът ни се сблъсква с огромно количество химически съединения, на които може да реагира по съвсем непредсказуем начин. И козметиката не е изключение.

При срещата с алергена - вещество, което провокира реакция, клетките на организма образуват поток от биологични вещества, които разширяват кръвоносните съдове, предизвиквайки различни възпаления. Алергените от козметиката могат да предизвикат този процес веднага след използването им или след няколко часа и дни. Случва се подобни проблеми да ни създават дори отдавна изпитани средства. Под въздействието на различни фактори прагът на съпротивление на организма може да се окаже буквално сломен и към един от опонентите на обичайно използваното козметично средство да се прояви повишена чувствителност.

Добрата козметика трябва да бъде антиалергична.
Болшинството от биологичните добавки, без които не може да мине нито един крем или маска, са способни да предизвикат алергия. Това се отнася и за консервантите, без които козметиката бързо би се развалила. Поради тази причина към надписи като „хипоалергичен" би трябвало да се отнасяте с абсолютно внимание дори да става въпрос за продукт на елитна фирма. Това правило важи с още по-голяма сила, ако кожата ни е особено чувствителна. Какво да правим в този случай? Просто си спомнете за детската козметика. Много от рецептите, предназначени за деца, решават много от кожните проблеми.

Важни съвети
Никога не игнорирайте и най-малкото неудобство, което предизвиква използваната от вас козметика. Признак за това, че трябва да се разделите с някое средство, са: появата на сърбеж и възпаление, тъмни кръгове под очите или червени петна по лицето, сълзене на очите, хрема, повишена сухота на кожата.

Ако все пак алергията вече ви е нападнала, то веднага се консултирайте с лекар дерматолог. Не забравяйте - всичко, което поставяте върху кожата си, би следвало да купувате от специализирани магазини и преди да започнете да го използвате, е редно да си направите антиалергичен тест. Отдавайте предпочитание на простата козметика т.е. на тази, в която няма много консерванти и други потенциални алергени.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар