Сподели в Facebook  

вторник, 21 април 2009 г.

Хапче срещу сенна хрема

Ваксина под формата на хапче, която намалява симптомите на сенната хрема, ще бъде пусната в продажба във Великобритания в началото на следващата година, съобщи Би Би Си.

Grazax даде по-добри резултати от традиционните антихистаминови таблетки и спрейовете за нос по време на тестове, като намали симптомите на сенната хрема с 30 на сто. На първо време хапчето, което се приема веднъж дневно, ще се получава срещу лекарска рецепта и ще е предназначено за пациенти, за които традиционното лечение е неефикасно. Хапчето е създадено от ALK-Abello и се приема най-малко 8 седмици преди и по време на летния сезон заради ефекта от полена.

Това е форма на имунотерапия, за която е известно, че е ефикасна срещу видове полен, причиняващ сенна хрема в Европа. Тестове са показали, че ваксината намалява не само симптомите на сенната хрема, но и нуждата от повторно лечение с 40 на сто в случай, че симптомите отново се появят. Антихистаминовите таблетки намаляват симптомите на сенна хрема с 20 сто в сравнение с лечение с плацебо, а спрейовете за нос - с 30 на сто.

Международни клинични експерименти с Grazax сочат, че ваксината е 50 на сто по-ефикасна от плацебо и кара пациентите да се чувстват по-добре. Около 83 на сто от пациентите, приемали хапчето, уверяват, че състоянието им се е подобрило в сравнение с предишни години.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар