Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

Обрязването срещу СПИН

Мъжете, преминали подобна операция, заразяват по-рядко жените с ХИВ-вирус

Обрязаните мъже по-рядко заразяват своите партньорки с вируса на СПИН, сочат резултатите от изследване в Уганда, цитирани от Франс прес.

В наблюденията били включени около 350 двойки в района Ракай. Резултатите показват, че 299 жени са се заразили с ХИВ-вируса от необрязани мъже. В същото време едва 44 жени, които са имали редовни полови контакти с обрязани мъже, са прихванали смъртоносната болест.

Изследването е извършено от американски учени, сред които д-р Томас Куин от медицинския институт, Джонс Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд и техни угандийски колеги. Изследването е първото по рода си и дава резултати за възможна защита срещу заразяване на жени с вируса на СПИН по време на половите им контакти с обрязани партньори. Ако данните бъдат потвърдени в по-широкомащабно изследване, обрязването на мъжете може да играе важна роля за предотвратяване заразяването на жените с вируса на СПИН и други болести, предавани по полов път, заключиха изследователите.

Резултатите от изследването били представени на 13-ата годишна конференция за ретровирусите в Денвър.
Предишно изследване, извършено в Южноафриканската република от френски и южноафрикански учени за пръв показа, че съществува взаимовръзка между обрязването на мъжете и намаляването на риска от заразяване с вируса на СПИН. То обхвана над 3000 мъже.

Коя е антената на сърцето

Импотентността е основен предупредителен сигнал за потенциален риск от проблеми със сърцето, предаде Прес асосиейшън, позовавайки се на изследване на австрийски специалисти.

"Пенисът е антената на сърцето", обяснява специалистът по урология д-р Щефан Мадерсбахер. В хода на изследването експертът и колегите му установили, че мъжете, страдащи от умерена до тежка еректилна дисфункция, са изложени на 65 процента по-висок риск от инфаркт и 43 процента по-висок риск от инсулт през следващите 10 години.
След поставяне на диагнозата от уролог, пациентът трябва да бъде прегледан и от специалист по вътрешни болести, обяснява д-р Мадерсбахер.

Връзката между импотентността и сърдечните заболявания се обяснява с приликата между мускулите и клетките на кръвоносните съдове на сърцето и пениса. Увреждането на единия от органите често е сигнал за проблеми и с двата.
Ако пенисът функционира добре от гледна точка на потентността, това е добър знак за здраво сърце, допълва д-р Щефан Мадерсбахер.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар