Сподели в Facebook  

четвъртък, 23 април 2009 г.

Слънчева алергия

С правилната защита срещу ултравиолетовите лъчи можете да се насладите спокойно да красивия плаж. Снимка: Корбис

Докато за някои идването на лятото е свързано само с положителни емоции, други се притесняват от поредния сезон, през който силните слънчеви лъчи ще им причинят обриви, мехурчета и неприятни пъпчици по ръцете и деколтето.

Слънчевите алергии засягат все повече и повече хора и учените полагат сериозни усилия за създаването на продукти, които да помогнат и на тези хора да се радват на лятната си почивка.

По-голяма част от пациентите със слънчеви алергии страдат от появата на временни мехурчета или обриви, съпроводени със силен сърбеж. В по-тежки случаи обривите обхващат горната част на ръцете, дланите, деколтето, дори лицето.

Според направените прочувания, около 20% от населението на Европа и САЩ страда от различни форми на непоносимост към слънчевите лъчи.

Предполага се, че това заболяване се предава генетично, защото често и родителите, и децата имат свръхчувствителност към слънцето.

Основната причина за развитието на слънчевите алергии са ултравиолетовите лъчи, които образуват свободни радикали в кожата. Те увреждат клетъчните мембрани,а имунната система отговаря на тази „заплаха“ с възпаления и обриви.

Дългогодишните изследвания върху ефекта на ултравиолетовите лъчи в Хамбургския университет помогнаха за патентоването на нов продукт, който предотвратява появата на алергичните симптоми.

Новата система за защита се нарича алфа-глюкозил-рутин ( AGR ) и е произведена от естествен флавоноид, който се извлича от тропическо дърво.

Клиничните изследвания и тестовете на продуктите Eucerin, който съдържат AGR, показват, че при 90% от пациентите не се появяват симптомите на слънчевата алергия.

Специалистите съветват при всяко излагане на слънце да покриете кожата си със слънцезащитен крем срещу ултравиолетовите лъчи. Така можете да избегнете появата на алергии.

Ако при първото излагане на слънце се появят сърбящи мехурчета и обриви, най-вероятно страдате от слънчева алергия. Наложително е да обърнете към дерматолог, ако до няколко дни симптомите не изчезнат въпреки употребата на слънцезащитни кремове.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар