Сподели в Facebook  

събота, 25 април 2009 г.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е заболяване, което се смята за идиопатично (без установена причина, макар и с определен процент наследственост) при 95 % от пациентите, а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания, или като страничен ефект на някои медикаменти.

Обикновено предизвиква оплаквания като главоболие, световъртеж, замаяност и гадене, зачервяване, пребледняване, раздразнителност, влошаване на съня, намалена концентрация, стягане в тила и челото, евентулно кръвотечение от носа, но една голяма част от пациентите са без оплаквания.

Според европейските кардиолози (специалисти по сърдечно-съдови заболявания) нормалните стойности на кръвното налягане не трябва да надвишават 130/85 мм Нg, и ако пациентът системно поддържа стойности на кръвното налягане над гореспоменатите, то се приема наличието на заболяване. Еднократни (изолирани) повишавания могат да се дължат на предшестващи физически натоварвания и психоемоционален стрес и са присъщи на един здрав индивид. Кризисно покачване на кръвното налягане до стойности над 200/120, придружено с изразена изява на гореописаните симптоми, се нарича "хипертонична криза" и изисква нeзабавна лекарска намеса.

Високото кръвно налягане е хронично заболяване с голям медицински и социален ефект, тъй като, неговите усложнения във времето

- увреждане на сърцето, мозъка, очите, бъбреците, големите кръвоносни съдове на крайниците със своята крайна клинична изява

- сърдечен удар (инфаркт), мозъчен удар (инсулт)и др. Установено е, че едва 50 % от пациентите с хипертонична болест знаят за това свое заболяване, 50 % от тях предприемат някакво лечение и само 50 % от лекуваните постигат задоволителен ефект. Т.е. 12.5 % знаят за своето заболяване и се лекуват ефективно. Ако бъде установена висока стойност на вашето кръвно налягане, е желателно изследването да се повтори неколкократно и ако поддържате високи стойности, то би трябвало вашият лекар да предприеме някои дейности с цел уточняване причините на заболяването, както и наличието на усложнения, а именно- електрокардиограма, ехография ("видеозон") на коремните органи и сърцето, преглед на очните дъна, изследване на нивата на серумния общ холестерол, НDLхолестерол, триглицериди, креатинин, урея и кръвна захар.

При слабо изразено повишение на стойностите на кръвното налягане вероятно той ще ви препоръча да опитате немедикаментозно лечение в продължение на няколко месеца с отказ от тютюнопушенето, кафето и алкохола, сваляне на килограми, умерена, но редовна физическа активност поне по 30 минути дневно, отказ от допълнително прибавяне на сол при хранене и избягване на тежки и мазни храни, за сметка на такива, които съдържат повече влакнини - плодове и зеленчуци. При неуспех на приложеното немедикаментозно лечение или при високи първоначални стойности на кръвното налягане, е препоръчително да ви бъде предписано едно или няколко лекарства, като имате предвид, че лечението обикновено продължава до края на живота.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар