Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

Раждането на здраво дете може да се предвиди

Има ли някаква възможност да се избегне раждането на дете с особено тежки наследствени заболявания?

С помощта на съвременните методи на пренаталната диагностика е възможно да се изключи голяма част от вродените и наследствените патологии на плода в етапа на вътреутробното развитие. Съпружеската двойка, която се готви за бъдещата бременност, трябва да си направи пълно медицинско изследване още преди да е заченато детето, за да се предотвратят проблемите в бъдеще.

Планирането на бебе да започне с посещение при акушер-гинеколог и при генетик. Това са специалистите, които могат да съставят родословието, да определят влизат ли двамата родители в групата на риска. А по-нататък те могат да препоръчат и останалите необходими изследвания.

Най-важният период на бременността са първите 12 седмици, когато се образуват органите на бебето. В това време жената трябва да се храни пълноценно, да приема необходимите витамини, да не се натоварва физически и да си спестява стреса. Най-благоприятният момент за зачатие на детето е краят на лятото и началото на есента. Бъдещата майка е длъжна колкото се може повече да остава на чист въздух, да се храни с продукти, които са богати на витамини, да се пази от вирусни инфекции. Спазването на тези правила ще окажат благоприятно въздействие за развитието на плода и за раждането на здраво и силно бебе.

Лекарите и генетиците са категорично против браковете между кръвни родственици. Колкото е по-близка степента на роднинството, толкова по-голям е рискът бъдещо поколение на това семейство да се роди с тежки увреждания.

Ако ваши роднини са страдали от заболяванията, които ще изброим, трябва да бъдат особено внимателни. Те могат да се предадат и на бъдещите ви поколения.

• захарен диабет, глаукома, тумори;

• артериална хипертония, атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък и на сърцето и язва на стомаха.

Ако лекарят открие предразположеност към тези заболявания у вас, той трябва да ви даде направление
за:

• общ анализ на кръвта;

• анализ на урината;

• електрокардиография;

• биохимично изследване на кръвта;

• рентгеново изследване на гръдните клетки;

• гастроскопия;

• ултразвуково изследване на вътрешните органи.

ТОВА Е ВАЖНО!
Жените, които са си поставили за цел да правят кариера, да не забравят, че най-доброто време за раждане е между 18 и 35 години. Ако бременността настъпи след 35 години, бъдещата майка задължително си прави генетично изследване.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар