Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

Планираното раждане - изберете го само в краен случай

Секциoто все пак си е сериозна операция


Наближава дългоочакваният, вълнуващ и изпълнен със страх и неизвестност момент, в който малкото човече ë на път да вдиша първата си глътка въздух. Всяка бременна неведнъж си е мислила .за родилните болки. Кога ще настъпят болезнените контракции, колко време ще продължат и точно какво ще изпитва. Истината е, че след появата на подготвителните контракции жените преживяват развоя на раж дането по различен начин, но колкото и индивидуално да протече този процес, всички родилки се чувстват физически напрегнати и усещат дискомфорт. За радост напредването на съвременната медицина даде възможност на жените да избират начините за раждане. Повечето жени у нас все още предпочитат да родят по естествен път, но с помощта на модерната анестезия всяка четвърта бременна обаче иска да роди по оперативен път.

В последните няколко години епидуралната анестезия е. най-често използваната упойка не само по света,
но и у нас. Предимството е, че притъпява чувствителността на родовия канал, намалява болките по време на контракциите, напъните и когато бебето излиза, и дновременно с това родилката запазва осезанието, което й позволява да вземе активно участие в процеса.

За да ви поставят епидурална упойка, ще трябва да седнете или легнете на една страна в края на леглото. Ще ви предупредят, че по време на поставянето - около 10 минути, не трябва да се движите. Първо ще ви дезинфекцират средата на гърба и ще ви направят обезболяваща инжекция с локален анестетик.

След това в областта на поясната област на гръбначния стълб ще ви се направи пункция - убождане с игла на няколко места, докато ане-стезиологът не намери междупрешленното пространство,в което да постави катетъра. За целта се ползва по-дебела игла, през която минава тънка пластмасова тръбичка - катетър, и накрая иглата се изважда. Методът е безболезнен -някои жени споменават, че усещат неприятен натиск или прищракване.

Посредством катетъра се влива обезболяващото лекарство, което притъпява чувствителността на нервите, които излизат от гръбначния мозък. Най-добре е упойката да бъде поставена' в момент, в който разширението на шийката на матката не е повече от 3,5 см. До 10-20 минути силната болка!? отшумява и раждащата усеща напрежение в областта на корема, как той се стяга и отпуска, и в определения момент може да напъва. Ако настъпи промяна в нормалния ход на раждането и се стигне до цезарово сечение, е необходимо само да се промени концентрацията на упойката. У нас всяко 4-то бебе се ражда чрез секцио, като причината понякога е страхът от болката.

Предварително се планира операция, ако главата на бебето е по-голяма от отвора на таза, плацентата е разположена ниско, има предишни операции и др. Хирургът прави малък разрез на коремната стена над срамната кост и след това на матката напречно в долната й част, откъдето внимателно \е изважда бебето. В повечето случаи се ползва спинална или епидурална анестезия. Жената е в съзнание и не чувства нищо. Самото раждане продължава не повече от 15 минути, но зашийането на разрезите може да продължи повече от половин час.

Независимо какво е желанието ви, най-добре е да обсъдите предварително, с доктора как ще протекат етапите на подготовката и раждането, като се запознаете с нормалния процес на раждане, обезболяващите медикаментозни средства и оперативното раждане чрез цезарово сечение.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар