Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

Ядките по време на бременност засилват риска от астма

Бъдещите майки, които консумират ядки или техни производни продукти от рода на фъстъчено масло, докато са бременни, увеличават риска на децата си да се разболеят от астма с повече от 50% в сравнение с жените, които ги приемат рядко или никога. До този извод стигна ново изследване на холандски учени.

„Бяхме доста изненадани да видим неблагоприятната връзка между ежедневното в сравнение с рядкото консумиране на ядки по време на бременността и симптомите на астма при децата, тъй като не сме наблюдавали това при минали изследвания", казва водещият автор Саския Уилърс.

Макар да отбелязва, че е още твър де рано да се дават препоръки за избягване на ядките, тя посочва, че е важно за бременните да се хранят здравословно, а за много от храните е в сила, че прекаленото никога не е полезно.

Консумирането на храни алергени от майката по време на бременността може да увеличи опасността бебето, което тя носи, да стане чувствително към някои от тях. Но до момента изследванията по тази тема бяха противоречиви и неокончателни.

При новото изследване, проведено от холандски правителствени органи, близо 4000 бременни жени попълнили въпросник за храненето си, в който посочили колко често са консумирали зеленчуци, пресни плодове, риба, яйца, млечни изделия, ядки и техни производни продукти през последния месец.

Впоследствие била оценена и диетата на техните деца на двегодишна възраст, а симптомите на астма и алергия при тях били ежегодно проследявани, докато навършили осем. Към края на този период изследователите разполагали с пълна информация за 2832 деца и техните майки.

„Единствената постоянна връзка между майчиния прием на изследваните групи храни по време на бременността и симптомите на астма при децата до 8-годишна възраст, която открихме, беше връзката с ядките - съобщава Уилърс. - Ежедневната, за разлика от рядката консумация на продукти от ядки, беше положително свързана с астматичните симптоми при децата, в това число хрипове, диспнея, диагностирана от лекар астма и свързана с това заболяване употреба на стероиди."

Тази връзка се запазвала и след отчитане на други фактори, свързани с храненето на децата.

Освен това авторите забелязали лек ефект от ежедневното приемане на плодове по време на бременността за намаляване на риска от хрипове при децата.

Въпреки че строга нискоалергенна диета не се препоръчва за повечето бременни жени, тъй като заплашва с недохранване и майката, и нероденото дете, Саския Уилърс отбелязва, че фъстъците може да са изключение от тази обща препоръка. Те са мощен алерген, а алергията към тях е свързана с възможен анафилактичен шок и децата по-рядко успяват да я израстат в сравнение с други алергии.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар