Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Безплодие

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира безплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието с безплодие на жената е абсолютно погрешно, тъй като безплодието в семейството се дължи в 20-45% на безплодие на мъжа. Ето защо трябва да се разграничават понятията безплодие в семейството, безплодие на жената, и безплодие на мъжа.

За да настъпи забременяване, необходимо е хармонично взаимодействие на множество процеси в организма. Това осигурява производството на нормални зрели полови клетки у жената и у мъжа, възможност за срещане и сливане на двете зародишни клетки, придвижване на оплоденото яйце и заселването му в предварително подготвената за целта лигавица на матката. Прекъсването на тази сложна верига, в което и да е звено, води до безплодие.

Причините на безплодието са много, поради което безплодие в семейството се среща в 10-15% от семействата. За безплодие в семейството се говори, когато при нормален полов живот в продължение на една година не настъпи забременяване.

БЕЗПЛОДИЕ НА ЖЕНАТА
ФИЗИОЛОГИЧНО БЕЗПЛОДИЕ
То може да е временно явление, но трябва да се познава, за да се избегне лекуването на несъществуващо безплодие. Причините са:

Липса на редовен полов живот. Това е честа причина за временно безплодие. Плодоносните дни в един менструален интервал са малко - само 3-4 дни. За да настъпи оплождане, съпрузите трябва да имат редовен полов живот, който да съвпадне с дните, в които е възможно забременяване.

Период на кърмене. През този период приблизително половината от родилките не получават менструация и не забременяват. Погрешно е обаче да се мисли, че през периода на кърменето забременяването е въобще невъзможно. Всички менструиращи кърмачки могат да забременеят. Забременяването може да настъпи и преди появата на първата менструация след раждането.

Критична възраст. През петото десетилетие на жената оплодителната й способност рязко намалява, но забременяване (макар и рядко) е възможно и дори след 60-годишна възраст и след спиране на менструацията.

ПАТОЛОГИЧНО БЕЗПЛОДИЕ
Причините за патологичното безплодие на жената са многобройни и разнообразни, но могат да се сведат до няколко основна групи.

Ненормална дейност на яйчниците. Тя може да се дължи на вродена или придобита липса на яйчници или липса на овулация, т. е. на редовно отделяне на яйцеклетки или отделяне на непълноценни, негодни за оплождане яйцеклетки. Тази функционална непълноценност на яйчниците може да се дължи на разстройства в дейността на други жлези с вътрешна секреция, заболявания на обмяната на веществата (гуша, Базедова болест, диабет, затлъстяване и др.), непълноценно хранене и липса на витамини, хронични интоксикации с живак, олово, арсен, наркотици, хроничен алкохолизъм и тютюнопушене, тежки инфекциозни заболявания (гнойни инфекции, туберкулоза и др.).

Непроходимост на маточните тръби. Най-честата причина за безплодието е непроходимостта на маточните тръби, която прави невъзможно оплождането, т. е. срещата и сливането на двете зародишни клетки - яйцеклетка и сперматозоид. Непроходимостта на тръбите практически е винаги вторична - най-често след аборт (особено криминален или при напреднала бременност), след прекарано туберкулозно заболяване на половия апарат и др. Продължителното и нелекувано бяло течение може да бъде първоизточник на инфекция и запушване на маточните тръби.

Нарушен механизъм на придвижване на неоплодената яйцеклетка. Безплодието може да се дължи на забавено придвижване на неоплодената яйцеклетка от яйчника към тръбата, в която нормално става оплождането. Забавеното придвижване води до загиване на яйцеклетка преди да бъде оплодена.

Липса на условия за заселване. Причината безплодие може да бъде и липсата на условия за заселване на оплодената яйцеклетка при висока степен на недоразвитост на матката или нейната лигавица - атрофична или разрушена.

УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ
Всяка жена страдаща от безплодие, трябва да знае, че не може да се провежда каквото и да е лечение, преди да бъде изяснена причината на безплодието. Това обаче не е по силите на всеки лекар или гинеколог, тъй като са необходими специални лабораторни и апаратни изследвания. Поради тава трябва да се търси помощта на специализираните кабинети за борба със стерилитета. Изследването в кабинетите за борба със стерилитета има задача да реши преди всичко три въпроса:

В кого е причината за безплодието - в жената, в мъжа или едновременно в двамата.

Отделят ли съпрузите редовно годни за оплождане полови клетки.

Проходими ли са маточните тръби и добре ли е развита матката.

Правят се специални изследвания, между които продухване на тръбите и контрастна снимка на матката и тръбите. При добре спазени условия, тези изследвания не крият опасност за жената, а в редица случаи оказват лечебно действие, като спомагат за отпушването на тръбите.

Когато жената реши да се отправи към кабинета за борба със стерилитета, тя трябва да отиде заедно със съпруга си 2-3 дни след приключване на менструация, без да е имала в това време полови сношения. Така ще има възможност да се започнат своевременно необходимите изследвания.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар