Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

За и против спиралите

Принцип на действие, видове и ефективност на вътрешноматочната спирала.

Вътрешноматочните спирали от чисто злато и сребро, предпазващи от нежелана бременност, са умеели да поставят още в древен Китай. Днес спиралите се правят от по-евтини материали, но ефективността им е достатъчно висока. Но дали този метод на контрацепция е подходящ за всяка жена?

Принципът на действие
на спиралата се заключава в това, че тя, като чуждо тяло, механически нарушава естествените процеси в матката, предизвиквайки > раздразнение, което препятства закрепването на оплодената яйцеклетка към стената на матката, поради което бременността не настъпва.

Спиралата не се препоръчва, а понякога е и противопоказна при ендометрит, миома на матката, ендометриоза, обилни менструации. Преди да се постави спирала, трябва да се направи стандартен гинекологичен преглед, преглед с ултразвук и цитонамазка. Обикновено спиралата се поставя за срок от 2 до 5 години. Процедурата на поставяне на спиралата е безболезнена. Наистина, болки и спазми в корема могат да се появят през първата седмица, но това е нормално. В тези случаи гинеколозите предписват обезболяващи лекарствени продукти.

В първите 7 дни е възможно да се получи отхвърляне на спиралата от организма, а рядко това се случва чак след 2 месеца. Ако това се случи на вас, трябва, разбира се, да посетите лекаря си.

Жените със спирала трябва да обръщат повече внимание на интимното си здраве.

Посещенията при гинеколог следва да бъдат не по-малко от два пъти годишно.

Спиралата, пи принцип не предизвиква никакви усложнения, не увеличава риска от онкологични заболявания, не провокира развитие на възпаления. Напротив, скъпите спирали, с включени хормони, имат противовъзпалително действие. Същевременно обаче, гнойните възпалителни заболявания на органите на малкия таз, при поставяне на спирала, протичат значително тежко. В случай на такива заболявания винаги се изисква отстраняване на спиралата.

При неспазване на препоръките на лекаря, ако една спирала се използва повече от 5 години, нейното изваждане може да се превърне в тежка операция, дори да се стигне до изваждане на матката.

Какви видове спирали има
Най-разпространените - и евтини - са спиралите, съдържащи мед. Вместо мед могат да се използват сребро или
злато. Качеството на спиралата зависи не голкова oт метала, който тя съдържа, колкото от нивото на технологичното изпълнение. Повърхността на всички части на спиралата трябва да е идеално гладка.

Спиралите, съдържащи хормони са значително по-скъпи. Пластмасата, от която са направени, има в състава си прогестерон. Тези спирали имат тройно действие: хормоните оказват противозачатъчно и противовъзпалително действие, а самата спирала работи механически, както и обикновената с мед. Всички спирали са еднократни. Противозачатъчното им действие е много ефективно -почти 100%, Случаите на забременяване, въпреки наличието на спирала, са изключително редки.

Спиралата се препоръчва на жени, които вече имат деца. Никой не знае кога младата жена ще поиска да стане майка, а отстраняването на спиралата, макар и проста, все пак е медицинска процедура.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар