Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Тестовете за бременност могат да грешат

Производителите на експрес-тестовете за бременност обещават в един глас 99-процентна достоверност на резултатите от своята продукция. Но всъщност нещата стоят малко по-иначе.

Както е известно, домашните тестове за бременност могат да се купят във всяка аптека. Принципът на тяхното действие се основава на тест за наличие на «хормона бременността» - хорионически гонадотропин. Само за няколко минути лентичката реагира а нивото на неговата концентрация като дава резултат с една или две чертички.

В болшинството от случаите може да се вярва на данните от такъв тест. Но жените, които дълго време се опитват да забременеят, знаят, че тестът може да покаже и лъжливи положителни резултати. Не е трудно да се отгатне каква радост са изпитвали те при вида на дългоочакваната втора чертичка! И какво разочарование им е донасяло посещението при лекар когато се откривало, че всъщност няма бременност.

Според направена анкета, лидер в грешните резултати е тестът «Bee-Sure-S» (той е подвел 33% из 174 жени, които са получили лъжливи положителни резултати). Следват тестовете «Frautest», «BBTest» и «Вера», всеки от тях бил посочен от 11% от запитаните. Тестът «Ева» бракували 4% от запитаните. Други марки тестове се споменават по-рядко, може би защото не са толкова популярни.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар