Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Увеличаването на теглото на майката покачва шансовете да роди момче

Ежегодно по целия свят се раждат повече мъже, отколкото жени. В последните десетилетия, макар и в света като цяло все още да се раждат повече момчета, отколкото момичета, забелязва се намаляване на новородените момчета в такива промишлено развити страни като Канада, Дания, Англия, Германия, Япония и Съединените щати. Във връзка с това международна група учени се зае да изясни кои са факторите, които могат да повлияят на вероятността на раждането на момче или момиче.

Резултатите от новото изследване на Харвардската школа за обществено здраве (Harvard School of Public Health) и Каролинския институт в Стокхолм, Швеция (Karolinska Institutet in Stockholm), сочат, че майките, които от началото на първата бременност до началото на втората бременност са увеличили теглото си, могат с най-голяма вероятност да родят момче по време на втората бременност.

Учените искали да проверят дали ръстът на наднорменото тегло на майките в промишлено развитите страни влияе на съотношението на половете при новородените. Изследователите анализирали изменението на индекса на масата на тялото на жени между първата и втората бременности. Резултатите показали, че майките с увеличено тегло раждат момчета.

Тенденцията за раждане на второ момче не зависи от усложненията при раждането, пушенето на майката, възрастта на родителите, продължителността на периода между бременностите или дали първото дете е живородено.

Учените отбелязват, че не е нужно жените изкуствено да качват теглото си за да се опитат да повлияят на пола на детето. Увеличението на теглото преди бременността крие известен риск за майката и детето.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар