Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Германски медици спасиха момиченце с тегло 300 гр.

По мнение на учените, не само намаляването на теглото по оперативен път влияе по такъв начин. За това помагат физическите упражненията, индивидуалните диети и някои медикаменти.

Медици от университетската клиника на западногерманския град Гетинген (University Clinic of Goettingen), успяха да спасят живота на бебе, родено с тегло само 300 г, съобщава ИТАР-ТАСС.

Кимбърли се появила на света на 12 март тази година. Момиченцето било поставено в специален бокс в отделението за интензивна терапия, в носа й били въведени тръбички за подаване на кислород, а също и сонда за хранене. Около нея денонощно имало лекари, които следели за промени в състоянието й.

На няколко пъти се наложило да й въвеждат антибиотици заради възникнали инфекции, които представляват особена опасност за толкова слаб организъм, но в крайна сметка всичко минало без усложнения.

Едва сега, след половин година, родителите взели Кимбърли от клиниката. Теглото й е 2,5 кг, което съответства на тегло на новородено. Но лекуващият лекар е убеден, че изоставането бързо ще бъде компенсирано. Към момиченцето е прикрепена която ще помага на родителите до момента, в който момиченцето догони връстниците си.

Кимбърли не е рекордьорка. Например, спасената от американски медици Румаиса Шейх, която се появи на бял свят през 2004 г., тежеше само 243 гр.

Като цяло се смята, че шансове за оцеляване имат новородени с тегло, не по-малко от 400 гр. У нас преждевременно родено дете се регистрира като живо едва в случай, че тежи повече от килограм и се е родило след 29-ата седмица на бремеността. Но се предполага, че от 2009 г. тези стандарти ще бъдат променени: лекарите ще бъдат задължени да се борят за живота на бебета, с тегло от 500 гр и родили се след 22-ата седмица на бременността.

Новородените рекордьори от обратната страна - с голямо тегло – създават къде по-малко проблеми на медиците. А майката на осемкилограмовото момиченце, което се роди преди дни в град Алейск в Алтай, смята, че това си е нещо нормално.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар