Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Антиоксидантите намаляват симптомите на бронхиална астма



Резултатите от проучване, публикувани в списание Thorax показват, че бедната на плодове, витамин С и манган диета води до изява на симптомите на бронхиална астма при възрастни.

Според учените, различните антиоксиданти, влияещи върху патогенетичните процеси на бронхиалната астма, могат да бъдат управляем рисков фактор при заболяването.

Честотата на бронхиалната астма значително нараства. Забелязва се значително увеличаване на броя заболели в страните с по-висок стандарт на живот. Това налага хипотезата, че има връзка между хранителните навици и развитието на белодробната патология при предразположени пациенти.

Антиоксидантите, за които е доказана връзка с бронхиалната астма, са витамин С, витамин Е, мед, манган, селен и цинк. Съществуват и други съставки на храната, без антиоксидантна активност, като магнезий, калций, ниацин и мастни киселини, които също се асоциират с бронхиалната хиперреактивност.

В проучването, авторите са изследвали 515 контроли без заболяването, като са получили данни от диетата им. Критериите за оценка са били: диагностицирана от лекар астма или настояща бронхиална астма (доказана или с анамнеза за пристъпи през последните 12 месеца).


Участниците в двете групи са сходни по възраст, социален статус и калорийност на дневната диета. 51.5% от тях не са консумирали никакви плодове, като тези с прием над 46.3% g/дневно са със сигнификантна редукция на симптомите на бронхиална астма.


При анализа на приеманите хранителни добавки, манган и селен се оказват независими фактори за контрол на симптомите на астмата, докато самостоятелно манганът е управляем рисков фактор за диагностицирана астма.Плазмените нива на витамин С са били изследвани при 461 болни и 454 контроли, без значима разлика в стойностите.
javascript:void(0)

Въпреки тези данни, пациентите със симптоми на заболяването са с много по-ниски нива от асимптомните, като повишаването на нивата на витамина с 1 mcmol/l намалява риска за поява на симптоми на заболяването. Проучването доказва, че симптомната бронхиална астма се свързва с минимално съдържание на антиоксиданти, манган и витамин С (предимно при бедна на плодове диета) в храната.

Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар