Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Анимационните филми помагат за ранно диагностициране на аутизъм


Британско проучване на екип от университета „Йейл” показва, че анимационните филми могат да се използват като тест за ранно диагностициране на аутизъм.


В изследването, публикувано в Nature, се твърди, че начинът, по който двегодишните деца реагират на анимации, може да послужи за тест.


Децата, учaствали в експеримента, били разделени на 3 групи – с аутизъм, с нормално и проблемно развитие. Прожектирани им били различни филмчета в двете половини на екрана – едното филмче върви нормално, а картината на другото е обърната наопаки и върви отзад напред, но със същия звук.


Децата с аутизъм не показват предпочитания и обръщат еднакво внимание и на двете филмчета, докато другите деца предпочитат правилно обърнатата анимация. Когато се прожектира филмче с човече, което пляска с ръце, аутистичните деца реагират на съвпадението на звук и движение.


Проучването за първи път посочва какво привлича вниманието на децата аутисти, а това може да помогне за разработването на нови терапии за лечение на заболяването.

puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар