Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Главоболието може да е признак на астигматизъм


Астигматизмът е най-често срещаният проблем със зрението и може да е съпроводен с късогледство или далекогледство. Причината за появата му е неправилно оформената роговица. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.


Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом на заболяването е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да се получи раздвояване на зрението.


Астигматизмът се появява, когато роговицата има продълговата или овална форма, а не сферична, каквато е нормалната й форма. Продълговатата роговица поглъща слънчевите лъчи, които се фокусират върху две точки в зеницата на окото вместо само върху една.


Астигматизмът може да бъде наследствен. Много хора се раждат с продълговата роговица и това естествено довежда до зрителен проблем, който се влошава с течение на времето.


Очното заболяване може да възникне и в резултат от натиска, който очните клепачи оказват върху роговицата на очите. Дължи се както на неправилната стойка, така и на работата в затворено и недобре осветено помещение, която изисква постоянно взиране.


Хората с астигматизъм често страдат от главоболие, преумора на очите и замъглено зрение, независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях. Въпреки че изброените симптоми могат да са причинени и от други заболявания и състояния и да не са пряко свързани с наличието на астигматизъм, при наличието им е препоръчителна консултация със специалист.


Почти всички степени на астигматизъм могат да бъдат коригирани с помощта на подходящи очила или контактни лещи. Пациентите със съвсем лека форма на астигматизъм понякога дори не се нуждаят от лещи за коригиране на зрението, особено в случай че няма данни за други очни проблеми, каквито са късогледството и далекогледството. При умерена или по-висока степен на астигматизъм се предписват очила или контактни лещи, според индивидуалното състояние.


Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Но това вече не е вярно - сега съществуват модели меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се астигматични лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако се нуждаете от това. На пациентите с астигматизъм обикновено се предписват специални коригиращи зрението лещи, известни още като торични лещи. Торичните лещи имат по-голям ъгъл на пречупване на светлината в определена посока. След провеждането на редица тестове очният лекар маже да определи кои торични лещи са най-подходящи за съответния пациент.


Друг метод за коригиране на астигматизма е рефрактивната хирургия. Състои се в промяна на формата на очната роговица, която се осъществява посредством рефрактивна или лазерна операция на очите. За извършването на подобен тип интервенция е необходимо очите на пациента да са здрави - да няма проблеми с ретината, ранички и драскотини по роговицата на окото.

Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар