Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Безплодието е най-силният стресов фактор в живота

Според официалната статистика в България броят на бездетните двойки е около 270 000. Безплодието в семейството може да бъде предизвикано от различни нарушения в репродуктивната система на жената, липса или намалена оплодителна способност на мъжа, причини от страна на двамата партньори, на психогенна или имунологична основа.

Понякога липсата на деца, свързана с безплодие, се прехвърля изцяло на жената, което е погрешно. Мъжът може да е потентен, но спермата му да няма оплодителна способност, затова е необходимо изследване и лечение и на двамата партньори в кабинетите по стерилитет. В България има 14 такива кабинети. Колкото по-рано двойката потърси специализирана медицинска помош, толкова шансовете й за бременност са по-добри. Важно е да се знае, че всяко семейство след 1 година безуспешни опити за забременяване, е необходимо да потърси помош от специалист по стерилитета. Честите отсъствия от работното място за търсене на лекарска помош и лечение в болнично заведение, разходите за лечение, натрупващото се напрежение и обвиненията помежду си, семейните конфликти и изневери и най-важното липсата на подкрепа на обществото и управляващите, са сериозен проблем.

Един от методите на асистираната репродукция за борба с безплодието е in vitro. Методът представлява оплождане извън организма. Изискват се апаратура, познания в областта на репродукцията, прецизно изследване на партньорите, скъпоструващи консумативи и медикаменти. Това е последната и единствена надежда на стерилните двойки. Около 50% от стерилитета се лекува чрез метода ин витро. В България един опит ин витро струва около 5000 лв., като успеваемостта е около 30% на опит. Следователно на една двойка за забременяване са необходими най-малко три опита. При постигане на бременност, вероятността от аборт е много по-голяма отколкото при нормално протичаща бременност.

За съжаление досега държавата е почти безучастна. Програмата на НЗОК, която включва еднократна финансова помощ за 1 година на 1000 двойки със сума от 1300 лв., е абсолютно недостатъчно. Според статистиката във франция ин витрото се покрива финансово изцяло от националния осигурителен план на страната.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар