Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Хламидиозата е лечима

Хламидиазата е честа и лечима инфекция, която се причинява от бактерия Chlamydia trachomatis. Бактерията инфектира клетките на лигавиците. Тя може да порази: повърхността на уретера, вагината; шийката на матката и ендометриума, яйчниковите тръби, ануса и ректума; конюнктивата - лигавицата, покриваща очната ябълка отпред, с изключение на роговицата (прозрачната част на окото); гърлото (по-рядко).

Хламидиите, подобно на останалите болести, предавани по полов път, се пренасят от инфектирания партньор на здравия чрез сексуални действия (анален или вагинален секс). Оралният секс е по-рядък начин на инфектиране.

Хламидиазата може да засегне и очите - когато заразен секрет попадне в очите по време на сексуален контакт или замърсени ръце. Предаване може да настъпи от майката на плода по време на преминаването му през родилния канал. Засягат се очите на новороденото. Хламидийната инфекция при деца често е знак на сексуален тормоз. Инфектиране с хламидии не може да настъпи при ръкостискане или сядане върху тоалетната седалка.

СИМПТОМИ
Те са подобни на тези на гонореята и двете инфекции често се бъркат. Освен това около 75% от жените и 50% от мъжете нямат никакви симптоми. При наличие на симптоми, те най-често се развиват в рамките на 1 до 3 седмици.

Най-честите симптоми при жените са: отделяне на вагинален секрет и парене по време на уриниране. При разпространение във фалопиевите тръби се наблюдава болка в долната част на корема и гърба; болка по време на полов акт, кървене между менструалните периоди; гадене и/или треска.

И при мъжете инфекцията също може да е асимптоматична или ако има симптоми, те са слаби: отделяне на гноен, воднист или млечен секрет от пениса; болка по време на уриниране; болка или подуване на тестисите.

ЛЕЧЕНИЕ
Има няколко различни тестове за диагностициране на хламидиазата. Пациентите с хламидия често имат и гонорея, затова им се назначава лечение за гонореята. Хламидиазата се лекува с антибиотици. Независимо от вида, лечението има няколко важни аспекта:

• инфектираният не трябва да прави секс до пълно излекуване;

• всички партньори трябва да бъдат лекувани;

• при поява на симптоми след приключване на лечението, е необходимо повторно тестуване;

• последвалите инфекции след приключване на лечението са реинфекции, а не провал в терапията;

• жените трябва да бъдат повторно тествани 3-4 месеца след приключване на терапията поради високата честота на реинфектиране.

Нелекуваната хламидиаза при жени може доведе до: възпалителна тазова болест, засягаща женския репродуктивен тракт до стерилитет; възпаление на пикочния мехур (цистит); жълта секреция от шийката на матката. При мъжете може да доведе до: простатит; увреждания на уретера; безплодие; възпаление на надсеменника. При новородени може да породи: слепота; пневмония; смърт. В някои случаи може да доведе до: артрит; конюнктивит; възпаление на уринарния тракт.

Както при останалите полово предавани болести, човек може да елиминира риска от инфекция с хламиди чрез употребата на латексни кондоми.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар