Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Намаляването на солта намалява и смъртността


Тази седмица в Сан Франциско се състоя 49-ата годишна конференция на Американската кардиологична асоциация относно епидемиологията и превенцията на сърдечносъдовите заболявания. На нея бе изтъкната ролята на ограничаването приема на сол в минимизирането на смъртността от кардиологични заболявания. Точните данни са поучени при ратифицирани компютърни симулации относно честотата на исхемичната болестта на сърцето в САЩ.


източник: puls.bg


Дискретно намаляване на солта в храната, в степен, която е малко вероятно да окаже влияние върху вкуса, може да се окаже животоспасяваща. Д-р Кр. Даминго съобщава за изненадващи резултати относно ефекта от минимални ограничения в консумацията. Само три грама по-малко водят до 6% по-ниска честота на исхемичната болест, 8% по-ниска е тази на миокардния инфаркт и с 3% се намалява и смъртността след коронарен инцидент. Тя подчертава още по-значителния ефект при афроамериканската раса, където се наблюдава по-сериозна чувствителност към натриевия хлорид.





Затрудненията в опитите за ограничаване консумацията на сол идват оттам, че тя е изключително висока при готовите продукти – факт, който може да се овладее само с избягване купуването им. Представители на асоциацията искат да постигнат промени и на ниво производство с нови наредби и изисквания.

0 коментара:

Публикуване на коментар