Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Консуирането на газирани напитки може да доведе до карцином на хранопровода и да увреди ДНК


Индийски изследователи са убедени, че при хора, които в продължение на дълги години са употребявали голямо количество газирани безалкохолни напитки, значително се увеличава рискът да заболеят от рак на хранопровода.





Учените изследвали хранителните навици на американците и установили, че за последните 50 години употребата на газирани напитки на глава от населението е нараснала с 450 процента, а на заболелите от рак на хранопровода – с 570 на сто за последните 25 години.





В Япония, Китай, Тайван, Корея, Индия и страните от Източна Европа, където годишно се падат по-малко от 35 литра безалкохолни напитки на човек, това заболяване се среща по-рядко, отколкото в западните страни, в които употребата на газирани напитки е повече от 75 литра годишно на глава от населението.





С газираните безалкохолни напитки в стомаха постъпва допълнителна киселина. При рефлукса в хранопровода попада стомашна киселина, която го уврежда.





Проведените преди години изследвания показват, че употребата на една кутийка кока-кола повишава киселинността на стомаха и това продължава 53 минути. Ако човек пие по две кутийки кока-кола на ден в продължение на 20 години, може сериозно да увреди здравето си.





Също така подобни напитки съдържат голямо количество захар, а кофеинът в тях може да доведе до повишаване на артериалното налягане дори и при млади хора. Натриевият бензоат нанася значителна вреда на генетичния код, заявява Питър Пайпър, професор по молекулярна биология и биотехнология от Университета в Шефилд, Великобритания, който е проследил влиянието на това вещество върху клетките на живите организми.





Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например поява на болестта на Паркинсон.



Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.Учените сравнително отдавна установиха връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.





Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен през миналата година от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показа повишено съдържание на бензол в редица продукти, които в последствие бяха спрени от продажба.





Действащите предписания на FSA и властите на Европейския съюз позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава Би Би Си.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар