Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Вегетарианската диета увеличава риска от рак на дебелото черво


Британски учени са установили, че хората, които не ядат месо, страдат значително по-рядко от ракови заболявания, съобщи Би Би Си.



Проучването, публикувано American Journal of Clinical Nutrition, обхваща данни за 52 700 мъже и жени.



Хората са разделени на 4 групи в зависимост от хранителния режим – месоядни, консумиращи риба, вегетарианци и вегани (приемащи само растителна храна).



Най-малко случаи на рак са наблюдавани при консумиращите риба и вегетарианците в сравнение с месоядните.



Вегетарианците обаче са застрашени от рак на дебелото черво – единственото онкологично заболяване, което в тази група дори се среща с по-голяма честота, отколкото при месоядните.




Досега появата на този вид рак се свързваше предимно с червеното месо, напомнят учените.



Онкологичните заболявания зависят от множество фактори. Вегетарианството намалява риска от някои видове рак, но все още няма обяснение за по-високата заболеваемост от рак на дебелото черво сред привържениците на този хранителен режим, уточняват специалистите.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар