Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Храни полезни за зъбите


Някои храни могат да навредят на зъбите, но има и такива, които се борят с бактериите, отстраняват плаката, заздравяват емайла или освежават дъха. Ето няколко храни, които избелват и заздравяват зъбите:


Твърди зеленчуци

Яжте целина или моркови веднъж дневно. Дъвченето на твърди зеленчуци стимулира слюноотделянето, което неутрализира стрептококовите бактерии. Освен това масажира венците и почиства междузъбното пространство.


Сусам

Дъвченето на сусамови семена отстранява плаката и заздравява емайла на зъбите. Предпазва костите около зъбите и венците. Можете да го добавяте към салатата или задушените зеленчуци. Достатъчно е три пъти в седмицата.


Сирене

Сиренето е полезно за зъбите поради няколко причини – съдържа малко въглехидрати и много калций и фосфат. Тези фактори поддържат баланса на pH в устната кухина и не позволяват на бактериите да навредят на зъбите. Предпазват емайла и предизвикват слюноотделяне, което убива бактериите. Преди да си легнете, можете да ядете сирене.


Киви

Кивито има високо съдържание на витамин С. Спира унищожаването на колаген във венците. Чудесна грижа за венците е яденето на киви сутрин.


Зелен чай

Зеленият чай унищожава бактерията причинител на лошия дъх и премахва тази, която превръща захарта в плака. Пийте зелен чай всеки ден.


Лук

Колкото и странно да звучи – лукът е полезен за зъбите. Наистина, мирише силно и за някои – неприятно, но е идеалният унищожител на бактерии. Добавяйте го към салатата си, а после винаги можете да си измиете зъбите.


Ментови листа

Дъвчете ментови листа след ядене, така ще имате свеж дъх.


Вода

Водата предпазва устната кухина от бактериите, причинители на плака и кариес. Изплаквайте устата си с вода след ядене, това е превенция срещу лош дъх.

Избягвайте: Не яжте меки лепкави храни, които лесно остават между зъбите и създават идеалната среда за бактериите. Използвайте сламка, когато пиете от бутилка. Избягвайте продукти с високо съдържание на захар.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар