Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Храните с нисък гликемичен индекс ни засищат


Британски ендокринолози твърдят, че храната с нисък гликемичен индекс провокира освобождаването на хормони от храносмилателния тракт, потискащи апетита и засилващи ситостта. Това те откриха при опитите си да разберат как продуктите с различен гликемичен индекс се отразяват на хормоните на стомашно-чревния път.



Храните с нисък индекс се усвояват по-бавно от организма и освобождават въглехидратите по-продължително и с по-нисък интензитет в сравнение с тези с висок такъв. Към последните се отнасят белият хляб и тестените сладкиши и други захарни изделия, а с нисък са пълнозърнестите продукти, млякото, повечето плодове и зеленчуци. Известно е, че консумацията на храни от последната група потиска апетита. Как точно става това, проучиха специалисти от King’s College в Лондон. При своите наблюдения сред 12 доброволци, подлагани на различен тип диета, те заключават, че храните с нисък гликемичен индекс водят до покачване на хормона глюкагон-подобен пептид 1. Неговите концентрации в кръвта се повишават и очевидно потискат апетита и увеличават ситостта на ниво централна нервна система.





Засега данните са събрани от сравнително малка група доброволци и не са основателни за категорични заключения, но са достатъчен повод за по-интензивни проучвания в областта.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар