Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

И след 40-те може да родите, рисковете все повече намаляват

Днес медицината е много напреднала и позволява дори на жени в постменопауза да си родят дете. Благодарение на напредъка при диагностичните методи и новите технологии, помагащи при късно раждане, вече почти няма рискове, както е било по-рано. Така че жени, които по една или друга причина са устроили живота си по-късно, могат с голяма вероятност да си родят здраво бебе. Щастието на майчината любов е втора младост - вие можете да го усетите по себе си. Но от вас, естествено, ще се изискват много повече усилия, отколкото от млада девойка.

Ако сте решили да имате дете, трябва да подходите много отговорно към това.

Преди всичко още преди бременността си направете изследване, което да покаже готов ли е вашият организъм за такъв сложен процес - износване на бебе. Тези изследвания са много подробни и обширни - общоклинични анализи, кръв за наличие на инфекции, необходими намазки, ултразвуково изследване на органите в малкия таз и други проблемни области. Например щитовидната жлеза. Необходими са ви консултации със специалист терапевт, ендокринолог, очен лекар и накрая заключение, че за вас една евентуална бременност няма да бъде противопоказна. Освен това заедно с мъжа си непременно посетете генетик, за да се изясни съществува ли при вас риск от раждане на бебе с вродени нарушения. За съжаление вероятността от раждане на бебе със синдрома на Даун нараства пропорционално с възрастта на майката.

Налага се да ви се направи и така наречената пренатална диагностика. Тя дава на жената възможност да се изследва на ранен стадий от бременността и да се изключат възможните отклонения. По време на износване на бебето редовно ще ви правят генетични изследвания. Те включват и ултразвуково изследване, анализ на кръвта за алфа-фотопротеин и ако се налага, - инванзивни тестове. Бъдете оптимисти, защото през последните години данните са обнадеждаващи - повечето жени, решили да родят по-късно, раждат здрави бебета.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар