Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Хронично главоболие при подрастващите

Според някои специалисти двадесет процента от децата между 5- и 17-годишна възраст страдат от хронично главоболие. Това масово явление при подрастващите е отдавна познато на занимаващите се с обществено здравеопазване, но едва напоследък беше обърнато по-сериозно внимание на социалните последици от този здравен проблем. Финландски учени са. стигнали до заключението, че хроничното главоболие има социална и психологическа цена: децата, уязвими за мигрената, са по-склонни да избягват участието в игри и забави и въобще остават с по-ограничени социални контакти.

За да избегнете евентуалните последствия за вашето дете, осигурете му преглед и диагноза от страна на специалист. Ако се окаже, че за хроничното му главоболие няма по-сериозни причини, се постарайте да приложите някои от следните мерки за справяне със ситуацията:

• Осигурете му условия за разтоварване. Напрежението и мигренозното главоболие могат да бъдат засилени от стреса. Една разходка, малко спокойна музика, леко дремване или елементарен сеанс по визуализация (със затворени очи си представяме приятни гледки, звуци и аромати) два пъти дневно по 10 минути са все ефикасни средства за почивка и разтоварване от стреса.

• Съчувствайте му, но не го глезете. Бъдете мили и ласкави с детето, но не се оставяйте да бъдете манипулирани.

• Осигурете му подкрепа и разбиране. Съобщете по подходящ начин в училище за проблема и помолете за разбиране от страна на преподавателите.

• Внимавайте то да не се самоизолира. Тактично поощрявайте социалните му контакти (с одобрението на лекаря, разбира се): участие в клубове, отбори и т.н. Ако този вид дейност предизвиква пристъпи на главоболие, попитайте лекаря дали детето не може да взима някакви обезболяващи преди срещите с приятелите.

• Осигурете му спокойни неделни дни. Децата и подрастващите, склонни към мигрена, получават пристъпи обикновено в понеделник. Гледайте да разтоварвате предишния (неделен) ден от всякакъв род дейности и детето да си легне вечерта навреме.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар