Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

МИГРЕНАТА може да мъчи от 1 час до 3 дни!

“Баналната” мигрена всъщност е едно изключително неприятно и болезнено състояние, което може да изкара човек извън релси. Тя не е смъртноопасна болест, но който е патил от мигрена знае колко мъчителни са пристъпите. Всички страдащи от това състояние се опитват да се борят с него, но често го правят неправилно и нередовно. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да се справите с този проблем.

Болката е толкова силна, че обхваща цялото тяло Обикновено пулсиращата болка, продължаваща от един час до три денонощия, възниква постепенно и обхваща отначало едната страна на главата. Тя може да се локализира в челото, очите, слепоочията, ушите, челюстта, а понякога чак до раменете и областта на шията.
В някои случаи малко преди пристъпа се влошават говорът и слухът, нарушават се контролът на мускулите и чувството за равновесие. Пред очите се появява пелена или “мушици”.

В повечето случаи болката е толкова силна, че обхваща цялото тяло. Главоболието се съпровожда с прилошаване, диария, изтръпване на лицето и треска. Лекарствата могат дори да я провокират

Лекарствата против главоболие могат да засилят главоболието

Ако често страдате от мигрена и сте свикнали да я “заглушавате” с медикаменти, ще ви изненадаме - точно таблетките могат да станат причина за вашите проблеми. При неправилен прием тези хапчета дори провокират болката! Това важи даже за аспирина и аналгина. А приемането на повече лекарства в никакъв случай няма да облекчи болката ви, само може да я задълбочи и да ви навреди.

Мигренозен пристъп може да бъде провокиран и от натриев глутамит - веществото, което влиза в състава на много преработени продукти. Затова е желателно да проверявате дали той се съдържа в храните и в напитките, които купувате.

Нитратите са се използвали столетия наред не само за консервиране на месо, но и за това то да придобие особен вкус и розов цвят. Но те провокират и главоболие. Например разпространено е така нареченото “хотдогово” главоболие - в чест на този особено богат на нитрати полуфабрикат. Наскоро в специализираните институти по хранене и контрол на болестите била открита още една причина за развитие на мигрена. Става дума за изкуствен заместител на захарта, който се слага в газирани напитки, дъвки, сладолед и много други нискокалорични десерти.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар