Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Богатата на калций храна помага за поддържане на фигурата


Наблюденията на диетолози показват, че консумацията на храни с достатъчно високо съдържание на калций могат да помогнат изключително много в борбата с излишните килограми. Това обаче, допълват специалистите от Университета Лавал, се отнася само за лица, при които приемът на калций е бил нисък преди това.



В едно проучване за 15 седмици са включени жени със затлъстяване, чийто дневен прием е бил около 600 мг, при минимални изисквания от 1000 мг. Към хипокалорийната диета, на която са били подложени, е бил прибавен и калций под формата на таблети в дозировка от 1200 мг. При тях е регистрирано понижение на теглото с 6 кг на фона на плацебо групата, при които е стопен само един.



Според хипотезата на учените мозъкът е способен да установява нивото на калция в кръвта, което води до увеличаване на апетита за покриване на дневните нужди. Това очевидно се отразява неблагоприятно на телесната фигура. Затова адекватният прием на микроелемента е от основно значение за ефективността на опитите за отслабване.



Още едно проучване, това в Трембли, е показало, че незадоволителното количество калций през деня се асоциира с по-широки талии, повече подкожна мазнина, по-лош липиден профил. Друго намира връзка между ограничението в консумацията на млечни продукти и увеличаването на теглото.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар