Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Бременността спасява жените от СПИН

Има един такъв популярен виц: Тече играта «Минута е много». Водещият обявява «Въпросът е бил зададен от зрители чрез Интернет. Внимавайте, на екрана. На екрана се появява текст: «Както е известно, когато хората още не боледували от СПИН, от него боледували само маймуните. Въпрос: «Е, и кой идиот ...?»

Шегите са си шеги, но още преди 20 години учените узказаха хипотезата, че смъртъоносният вирус е попаднал в организма на човека през 1930 г., когато в Африка имало масово изтребване на шимпанзетата. Може това да се е случило когато някое от живпотните е ухапало човек или докато са обработвали телата на убитите животни. Но учените твърдят, че смъртоносното нашествие на СПИН на планетата започва именно от черния континент. Но ето нещо интересно: въпреки че виновникът за заразяване на човечеството с ХИВ инфекцията е принципно известен, съвременната наука все така не може да определи как точно е бил предаден вирусът на дадения човек.

Както пише британският вестник The Times, в настояще време се прави генетична идентификация на вируса у всеки от заразените за да може да се определят така наречените гени на резистентъност (устойчивост) на лекарства. Освен това тази идентификация се използва от адвокати и прокурори, които доказват кой кого е заразил. Но по думите на професора по вирусология Динан Пилей от Университетския колеж в Лондон, «тези даннио не са подходящи за тези цели защото ХИВ се изменя много бързо». «По-просто казано, въпреки, че вирусите на двама човека могат да си приличат, техният анализ не е в състояние да докаже, че А е заразил Б или обратно, или че вирусът е диошъл от трети човек или пък всеки по отделно се е заразил от друг, - отбелязва професорът.

Впрочем, по думите на специалистите, нещата не са чак толкова зле. Изданието отбелява, че британската база данни със заразени с вируса на ХИВ е най-голямата към днешна дата база с последователности на ХИВ генома и затова е способна да даде отговор на други, не по-малко важни въпроси. И по-конкретно тя може да покаже дали определени щамове на вируса се разпространяват сред определени рискови групи, а също и да определи в коя от тях се намират най-активните разпространители на заразата.

И американските учени, на свой ред, съобщават добри новини: според последното изследване на специалисти на Университета Вандербилт. Оказва се, че най-позитивно влияние на жените, заразени с ХИВ, има ... бременността. Учените стигнали до този извод на база на седемгодишни наблюдения, провеждани от 1997 до 2004 г. Били изследвани около 760 представителки на слабия пол, болни от СПИН, като 71% от тях били на интензивна терапия и получавали по цял «букет» мощни препарати, които съществено намалявали развитието на болестта. Било установено, че при бременните поациентки остротата на протичане на болестта забележимо намалявала, в сравнение с жените, които не носели дете под сърцето. Такъв ефект, отбелязват учените, се наблюдава и по време на самата бременност, а и след нея. И нещо повече: изследването показало, че заразените с ХИВ жени, които забременявали няколко пъти, се чувствали още по-добре от тези, които износвали дете само веднъж. Учените все още не могат да обяснят този фениомен. Не е изключено множеството имунологични промени в организма на бременната пациентка да оказват влияние върху ефективността на въздействие на препаратите.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар