Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Генетичното изследване на плода повишава риска от аборти

Родителите, на които водещите бременността лекари са съобщили за възможни генетични разстройства в организма на бъдещото дете, по-често прекъсват бременността, в сравнение с тези, които нямат такава пълна информация, установиха израелски учени, чието изследване цитирано от Reuters. Статията е публикувана в «Journal of the American Medical Association».

По данни на Ефрат Леви-Лахада (Ephrat Levy-Lahad), генетик в Медицинския центъв Шааре Зедек (Shaare Zedek Medical Centre) в Йерусалим, Израел, нивото на абортите е по-високо сред тези двойки, които са разбрали, че тяхното все още неродено дете страда от едни или други генетични отклонения.

Но ако същите тези двойки бяха получили консултация от първокласен физиолог, който да им обясни какво е това генетично разстройство и че това генетично разстройство се лекува, то много от тези двойки щяха да размислят и да не правят аборт.

В изследването са взели участие 68 двойки, очакващи дете. У 16 зародиша били намерени признаци на умерена форма на т.нар. болест на Гоше. Тази семейно-наследствена патология се характеризира с нарушение на обмена (цереброзидна липидоза) увеличаване на корема, далака, понякога увеличаване на черния дроб и лимфните възли, жълто-кафява огнищна пигментация на кожата и лигавицата на устата.

В началото на заболяването в детската възраст се наблюдава забавен растеж, след това се развива хипохромна анемия, левкопения, хеморагична диатеза, а по-късно и остеопороза и нарастваща деменция. Известни са психотичните състояния на болестта на Гоше: неудържане на афекта, агресивност, периодично се наблюдават състояния на възбуда с депресивна или еуфорична окраска на афекта. При възбуждането при пациентите се наблюдава незадържане на уриниране и дефекация, безсмислено събиране на храна, на различни предмети, понякога и слухови халюцинации.

Четири от двойките, на които било съобщено за диагнозата, решили да прекъснат бременността, като сред тях били две двойки, при които детето нямало външните белези на болестта на Гоше. Средно 66% от двойките, на които било съобщавано за предполагаеми симптоми на болестта на Гоше, прекъсвали бременността.

«Това е интересна закономерност и ние все още не сме оценили последствията от внедряването на генетичните програми», — отбелязва Ефрат Леви-Лахад. По неговите думи, тенденцията за прекъсване на болестта в случай на откриване на генетични отклонения може да стане заплаха за развитието на генетиката в бъдеще.

По данни от изследването американската благотворителна организация March of dimes, ежегодно в света се появяват около 8 млн. Новородени деца със сериозни генетични отклонения. Това са 6% от общия брой на всички новородени деца на Земята.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар