Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Пълнотата усложнява бременността

По време на бременността пълните жени могат да свалят някой и друг излишен килограм без да се страхуват за здравето на бъдещото дете, доказаха учените. Нещо повече, това дори ще е полезно.
Ако когато забременеят дебеланките не качват килограми и по време на износването запазят теглото си от преди бременността или даже го намалят, въпреки всичко вероятно ще родят дете с нормално тегло. Но тези от тях, които качват още килограми по време на бременността подлагат бъдещото дете на опасността да бъде с наднормено тегло.

Ако жените с нормално тегло по време на бременността качват 10-15 кг, то за пълните не се препоръчва да качват повече от 6 кг.

При пълните жени обикновено по време на бременността възниква гестационен (обусловен от бременността) диабет. Именно затова лекарите са направили наблюдение на 96 такива жени.

57 от бъдещите майки се придържали към специална програма за диабетици, а останалите спазвали обикновените диети и правели физически упражнения.

В края на наблюдението учените установили, че дамите, които спазвали диета и правели упражнения, качили повече килограми от тези, които влезли в програма за диабетици и просто напълно променили своя начин на хранене и меню.

Освен това учените установили, че за пълните жени е доста по-трудно да смъкват килограми по време на бременността и затова им се препоръчва да започнат да водят здравословен начин на живот още дълго преди зачеването, съобщава Reuters.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар