Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

Кърменето прави детето по-устойчиво на стрес

Децата, които са били кърмени, по лесно понасят стреса и се характеризират с по-ниска степен на тревожност , съобщава журналът Archives of Disease in Childhood. До този извод са стигнали учените от Каролинска институт (Karolinska Institute) в Стокхолм в резултат на проведено изследване с участието на 9000 британски деца. Наблюдението над децата било водено още от деня на раждането им като се отбелязвало кое от децата е кърмено и кое – хранено с адаптирано мляко.

По молба на ръководтеля на изследването Скот Монтгомери (Scott Montgomery), децата били изследвани на 5 и 10-годишна възраст за степен на тревожност и устойчивост на стрес Оценката била по скала от 0 до 50 точки и се давала от учителите в училище. Освен това учените разпитали родителите на учениците за психологическата ситуация в семейството – лоши доходи, развод, родители, които живеят отделно.
Резултатите от изследването показали, че най-високо ниво на тревожност има у децата, които са преживели развода на родителите. Но тези, които били кърмени като бебета, понасяли тази ситуация доста по-добре, от онези, които били на изкуствено хранене, информира Монтгомери.

Причината за тази зависимост не е известна. Според една от хипотезите, положителното влияние на кърменето може би е свързано със способността на компонентите на майчиното мляко да влияят на развитието на нервната система на детето. Освен това кърменето може да бъде индикатор за други фактори, в частност физическият контакт между майката и детето, предполагат изследователите.

«Колкото повече изучаваме кърменето, толкова повече се убеждаваме в неговата полезност», - резюмира Монтгомери.

Кърмата съдържа множество хранителни вещества, хормони, ферменти, фактори на растежа и антитела, които детето получава от майката. По свидетелства на учените, кърменето защитава детето от респираторни и стомашни инфекции, а също и намалява риска от развитие на алергични заболявания.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар