Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

Бременността е противопоказана и рискова при тежка сърдечна недостатъчност

Повече от 90 на сто от майките с проблеми в сърдечната дейност раждат и отглеждат нормално децата си

Придобитият порок на сърцето е заболяване, изискващо постоянно наблюдение при кардиолог. Съвременните методи за изследване позволяват да се определи най-подходящото, оптимално време за зачеване. Те дават възможност да се оцени рискът, свързан с бременността и раждането при жена с порок на сърцето. Такива са ехокардиографията, т.е. ултразвук на сърцето, електрокардиография (ЕКГ), фонография и доплерография. Те са безвредни и помагат обективно да се оцени състоянието на сърдечносъдовата система. И чак тогава лекарят може да направи заключение за възможната бременност и раждане.

Известно е, че придобитият порок на сърцето се развива вследствие на ревматизъм. Затова прогнозата за бъдещата майка и бъдещето бебе са толкова по-сериозни, колкото по-изразена е активността на ревматичния процес и нарушението на кръвоснабдяването.

Бременността е противопоказана, ако жената страда от тежка сърдечна недостатъчност и висока степен на активност на ревматичния процес. Но всеки случай е индивидуален и решението се взема от пациентката и лекаря.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар