Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

Държавата ще поеме разходиите за операциите по смяна на пола в Бразилия

Третият пол идва!
В Бразилия операциите по смяна на пола ще се заплащат от държавната система за здравеопазване. Това заяви вчера (петък) Едмилсон Оливейра да Силва сле като федералният съд произнесе своето решение за това, че смяната на пола е вид медицинско обслужване, гарантирано от конституцията на страната. По думите на да Силва правителството няма да обжалва произнесеното в сряда решение.

Както съобщи министърът на здравеопазването на Бразилия, за да има право да си смени пола пациентът трябва да е навършил 21 г., да бъде освидетелстван като транссексуален и да е получил заключение от психолог. Освен това пациентът не трябва да има никакви други психологически отклонения и трябва в продължение на две години да бъде наблюдаван от психолози.

«Транссексуалните са само 0,001% от населението на Бразилия, но за това малцинство смяната на пола е въпрос на живот и смърт », — отбелязва Луиш Мот, основател на една от бразилските организации по защита на правата на сексуалните малцинства.

Бразилската система на здравеопазване гарантира безплатно медицинско обслужване на всички граждани на страната. При това безплатни са ред хирургически операции и лечение на заболелите от СПИН.

Но затова пък дългото чакане за операция и остарялото оборудване водят до това, че много, на първо място обезпечените бразилци, предпочитат платените болници и клиники.

По данни на министерството на здравеопазването на Бразилия, от 2000 г. в три университетски болници са били проведени 250 експериментални операции по смяна пола.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар