Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

ВНИМАНИЕ! Бутилки - убийци!

Британски учени стигнаха до извода, че опасна за здравето може да е не само храната, но и нейната опаковка. При производството на пластмасовите бутилки за минерална вода се използват материали, които могат да станат причина за сериозни заболявания, в това число и рак.

Жертви на бутилките-убийци често стават мъжете – на първо място сред отбелязаните от изследователите болести е ракът на простатата.

Най-страшното в откритието на британските изследователи е това, че въздействието на отровната опаковка може да стане още в утробата. Ако бременна жена пие от бутилка, в производството на която е използван, например, бисфенол А, то вероятността нейният нероден син впоследствие да развие рак на простатата е достатъчно голяма.

Британците направили множество експерименти с бременни мишки – въвеждали им различни дози бисфенол А. Резултатът се оказва направо плашещ – у всички мишлета (самци) били открити патологични изменения на простатата.

Засега бизнесмените игнорират доводите на учените. По приблизителни изчисления в света се произвеждат около 2,8 млн тона бисфенол годишно Бисфенолът се използва изключително за хранителни опаковки. Съвсем наскоро в такива опаковки започнаха да се предлагат и детски храни.

А междувременно броят на заболелите от рак на простатата главоломно расте, при това цифрата се увеличава със застрашителни темпове. В същата тази Великобритания, по последни данни, средногодишният брой на заболелите от рак на простатата е 27 хиляди човека, а ежегодноумират около 10 хиляди.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар