Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Има поне 50 вида главоболие

Тези, които поне веднъж са изпитвали подобно усещане, знаят: главоболието е безкрайно неприятна напаст. Стягаща като обръч, пулсираща, тъпа, дифузна, локална, влудяваща. На медиците днес са известни минимум 50 различни вида главоболие (цефалгии). Дори на тях им е трудно да разберат коя от тях е “нападнала” пациента им.

Мигрената се смята за едно от най-неприятните видове главоболие, истинската причина за което не е известна до днес. Едни свързват появата на хроничното стягащо главоболие с повишена активност на главния мозък. Други обвиняват за всичко лошата наследственост. Според многогодишни наблюдения на лекарите, ако някой от близките ви роднини е страдал от мигрена, вероятността да сте я наследили, е много голяма.

Мигрената е преимуществено женска болест.
Представителките на прекрасната половина на човечеството страдат от нея 2-3 пъти по-често от мъжете, което някои изследователи свързват с особеностите на хормоналната, ендокринната и имунната система на женския организъм. Можем само да съчувстваме на бедните дами: с такава неприятна спътница като мигрената животът може да се превърне в ад.

ХАРАКТЕР НА БОЛКАТА
• пулсираща;
• може да бъде съпроводена с потене;
• гадене;
• повръщане;
• звукова и светлинна чувствителност

Понякога мигренозните пристъпи са предшествани от световъртеж, усещане на странни миризми и даже зрителни халюцинации (светещи точки, зигзаги, искри от очите). Специалистите наричат това състояние мигрена с аура. Достигайки до апогея си, болковият пристъп (който може да продължи до три денонощия) постепенно утихва. Но непременно се връща отново. Подобни състояния могат да преследват човек десетилетия.
Локализация: едностранна, предимно слепоочно-челна.

КАК ДА СЕ СПАСИМ?
При мигрената е най-добре да приемаме обезболяващи средства в самото начало на пристъпа: в разгара на болката те не действат. Внимателно със съдосвиващите препарати - причината за мигрената не е свиване на съдовете (както е прието да се смята), а тяхното разширение.
Вие сами можете да облекчите живота си. Достатъчно е да спазвате някои прости правила:
като начало си наложете режим;
който през нощта се нарушава. Несъгласуваността на съдовия и дихателния център, нарушението на цикличните хормонални постъпления, притъпяването на механизма на болковия контрол по това време води до злощастния пристъп.

Характер на болката: стягаща, пулсираща, толкова нетърпима, че страдащият от нея мъж не може нито да седи, нито да стои. Нещастникът буквално се мята из стаята, обхванал с ръце пръскащата се от болка глава. По време на такъв пристъп у по-голяма част от страдащите очите почервен-яват и сълзят (най-често от страната на болката), носът е запушен, челото се покрива с пот. Нощните мъки могат да продължат от 30 минути до няколко часа по 2-3 пъти в денонощие в продължение на няколко седмици, дори и месеци.

Локализация: едностранно, като правило обхваща едната половина на главата и лицето (чело, слепоочия, очи).
• страдащият от мигрена трябва да спи не по-малко от 8 часа;
• трябва да си ляга и да става навреме;
• да прекарва повече време на чист въздух;
• да почива достатъчно.
Нощната работа, тютюнопушенето, безсънните нощи не са за вас. Особено зле се отразяват ветровитите, мрачни дни с големи колебания на атмосферното налягане.

Освен нездравословния начин на живот и неблагоприятните атмосферни условия пристъпът на пулсиращо главоболие се провокира от някои храни (холандско сирене, пушени колбаси, цитрусови плодове, банани, кафе, чай, шоколад), а също и от алкохолните напитки
(шампанско, бира, червено вино). Съдържащите се в тях вещества отначало свиват, а след това разширяват съдовете на главния мозък. Ако страдате от мигрена, изхвърлете от менюто си тези деликатеси.

Но дори най-съвременните, грамотно подбрани лекарствени и психотерапевтични средства няма да ви помогнат, ако не се научите да се отпускате. Умението да превключвате, да си оказвате сами бърза помощ в борбата с мигрената е не по-малко значимо, отколкото да попаднете на добър лекар. Като начало се научете да дишате правилно: вдишвате кратко (едно) и издишвате по-продължително (две, три), като при вдишване надувате корема, а при издишване го прибирате навътре. Този тип дишане (специалистите го наричат диафрагмено) подобрява кръвоснабдяването на сърцето и белите дробове и прекрасно сваля вътрешното напрежение.

За постигане на желаното облекчение помага и гимнастиката, позволяваща последователно, а след това едновременно да отпускате мускулите на челото, лицето, шията, раменния пояс, гърба. А също и най-обикновената - с кръгово завъртане и плавно обръщане на различни страни на стегнатата от болка глава.

ИМА И КЛЪСТЕРНО ГЛАВОБОЛИЕ
Този вид главоболие е изключително мъжка привилегия. Защо е така, остава загадка. Навремето корена на злото са виждали в прекалената изработка на хистамин, който провокира у силната половина на човечеството страшните болкови пристъпи. По-късно започнали да приписват внезапните нощни болки на съдов произход, свързан с разширение на мозъчната артерия. Мненията на специалистите съвпадат в някои точки. По-голяма част от тях смятат, че причина за клъстерното главоболие е хипоталамусът - особен отдел на главния мозък, отговарящ за биоритмите на човек,

КАК ДА СЕ СПАСИМ?
По същия начин, както при мигрената - с режим: лягане и ставане от сън навреме, по-често на чист въздух (кислородът намалява интензивността на болковата атака), не се пренапрягаме. Противопоказани са честите командировки с прелитане от север на юг (или обратно), смяна на работата и местожителството.
Не трябва да се злоупотребява с приема на обезболяващи препарати. Още повече че нито едно от широко рекламираните лекарствени средства срещу клъстерно главоболие (особено в разгара му) не облекчават болката. Главната ви задача (а също и задача на лекуващия ви лекар) е да изберете подходящия за вас съвременен аналгетичен препарат, но не за да спрете вече развихрилия се пристъп, а да се предпазите от появата на следващия.

БОЛКАТА ОТ НАПРЕЖЕНИЕ ПОНЯКОГА Е НЕТЪРПИМА
От всички видове цефалгия тази разновидност е най-разпространената. И най-непредсказуемата. Всичко зависи от това, какво е провокирало пристъпа - емоционално напрежение или напрежение на мускулите на шията и раменния пояс, неизбежно възникващи у хората, които дълго време седят в неудобна поза, с ниско наведена глава. На специалистите често им е трудно да отделят едното от другото. Мускулният спазъм и стресът са звена от една верига. Достатъчно е да се напрегнем психично и мускулите на лицето, шията и раменете рефлекторно се свиват, образувайки в зоната на пренапрежение болезнени <<възелчета>>. По този механизъм главоболието се увеличава и с годините става хронично.
Характер на болката: стягаща, притискаща, блъскаща.

Локализация: челно-слепоочна, теменно-слепоочна, циркулярна, като обръч, шлем.

Борбата с депресията, нервното пренапрежение са главното стратегическо направление в лечението на този вид главоболие. Данните от многогодишни изследвания показват, че при всички тези болести източникът е един и същ - дефицитът на серотонин (органичен белтък), което действа угнетяващо на нервната система. Лекарите съветват този дефицит да се попълни с прием на антидепре-санти, седативни средства, психо- и фитотерапия (лечение с ярък бял цвят) в зависимост от това, кой точно тип депресия е предизвикал главоболието у пациента.

Болкоуспокояващите средства, които могат да копират самия пристъп, в лечението на главоболието от напрежение са слабо ефикасни и даже вредни: прекаленият прием на аналгетици (особено в съчетание с барбитурати, кофеин, някои седативни препарати) може да предизвика потискане на собствените антиболкови мозъчни центрове и ново, този път лекарствено, главоболие.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар