Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Как да спрем главоболието преди да е започнало?

8 съвета за това как без лекарства да победим мигрената.

7:00: Главното е да се спазва режим!
Ако си лягате да спите с повече от час по-късно от обичайното, това може да наруши цикъла на съня и естествените биоритми на организма. И вследствие на това да провокира главоболие, така твърди Лайза Маникс, представителка на the National Headache Foundation в Чикаго. Старайте се да се наспивате, както и да си лягат епо едно и също врене всеки дeн, дори и през уикендите.

7:45: Тонизиращият кофеин
Ако често пиете ободряващи напитки (такива като кафе или чай), ще трябва да продължите да го правите, казва Ричард Липтън, професор по невралгии в медицинския колеж «Албърт Айнщайн» в Бронкс, Ню-Йорк. Кофеинът активизира рецепторите във вашия мозък и ако пропуснете неговия прием, главоболието веднага ще се върне.

10:45: Проверете осанката си!
Как седите? Изправени или прегърбени рамене или отпуснати назад ? Оправете осанката си! Главният чувствителен нерв на челото преминава през основата на вашата шия и затова напрегнатостта на мускулите на гърба или раменете може да доведе до главоболие.

11:30: Пийте повече течности!
Лекарите знаят, че обезводняването е безотказен пусков механизъм за главоболието. Питайте ги защо и няма да ви отговорят. Така или иначе, количеството течности в организма трябва да се допълва. Дръжте бутилка с вода близко до себе си и при нужда допълвайте съдържанието й.

12:30: Хапнете сандвич!
Някои вещества, като нитратите (съдържат се в месото), тираминът (в меките сирена) и натриевият глутамат (в някои китайски манджи) могат дда променят проводимостта на електрическите импулси на нервните влакна и да провокират мигрена при по-чувствителните хора (на сайта Self.com можете да прочетете списъка на продуктите, които причиняват мигрена).

15:00: Почивката е необходимост!
Когато се безпокоите прекалено много за нещо, хормонът на напрежението кортизол, и адреналинът предизвикват спад на нивото на захарта в кръвта. Бързата промяна на нивото на глюкозата в организма може да стане причина за главоболие. Представете си възможността да си починете за няколко минути, да се успокоите и стресът ще бъде избегнат.

18:00: Направете си малък комплекс с упражнения!
Някои група мускули са уморени, а други - обратно, въобще не са били задействани не. Неголямото физическо натоварване ще подобри кръвообращението, ще премахне умствената умора и ще подобри общото самочувствие, сънят ще бъде дълбок. Рискът от главоболие ще бъде доста по-нисък.

20:30: Подгответе се за почивка!
Когато най-накрая си полегнете, мозъкът ви ще започва да обработва получената за деня информация. Ще продължава активният обмен на веществата, дисбалансът в който може да се нарече главоболие. Затова за да предотвратите мигрената, трябва постепенно да преминете от работно в отпуснато състояние, т.е. да отделите известно време на това. Почетете някаква интересна книга, заемете удобна поза. КОгато дойде време за сън вие ще сте достатъчно отпуснати за да заспите бързо. Сутринта организмът ви ще бъде пълен със сили и готов за работа.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар