Сподели в Facebook  

събота, 4 април 2009 г.

Раждането във вода - за и против

През лятото на 2007 г. една сензация обиколи света. Едновременно няколко водещи научни центъра публикуваха свои изследвания за ползата и вредата от „раждането във вода".

Всъщност това съвсем не е нещо ново, а по-скоро добре забравено старо. Още древногръцките жрици предпочитали да извършват тайнството на раждането във водната стихия.

В Източна Европа хората научили за раждането във вода едва през 70-те години на миналия век благодарение на московския лекар Игор Чарковски, днес почетен доктор на Калифорнийския университет в САЩ. След първите публикации на Запад „водното раждане" придобило голяма популярност в Европа и САЩ. С неговото изучаване са заели мастити учени, били написани множество книги. Сред най-известните са „За раждането без насилие" от Фредерик Лебуайе и „Тайният живот на нероденото дете" от Тома Верни.

В края на 70-те години движението за раждане във вода в Русия придобило масов характер. Ако имали възможност, двойките, очакващи появата на наследник, се отправяли в Крим. Там на брега на морето бил изграден палатков лагер, в който почивали и очаквали заветния час бъдещите майки и татковци. Тайнството на раждането се извършвало непосредствено във водите на Черно море. При това двойката се стараела да се намира по-близо до местообитанията на делфините. Привържениците на водното раждане били уверени:

детето в утробата на майката притежава телепатична връзка с делфините,

разбира техния език по-добре, отколкото езика на майката. Детето и майката попадат в защитното поле на тези морски бозайници и бебето се появява на бял свят съвършено спокойно. Ако се вярва на жените, родили в морето, по време на раждането те се намирали в изменено състояние на съзнанието, медитирали, не усещали никаква болка. Що се отнася до „водните" деца, те по-осезателно възприемат околния свят, притежават големи психически и физически възможности. Неофициалният лагер на раждащите във вода съществувал до средата на 80-те години на миналия век. По времето на перестройката малцина руски граждани можели да си позволят пътуване на юг, така че привържениците на идеите на Чарковски отново започнали да раждат в домашните вани, използвайки при подготовката и в процеса на самото раждане записи със звуци, издавани от делфини.

Що се отнася до официалната медицина, тя много дълго възприемала раждането във вода „на нож", до голяма степен поради това, че „раждането в домашни условия, било то „на сухо" или във вода, представлява опасност за здравето на майката и бебето". При това медиците предпочитали да не забелязват факта, че често да родят във вода се решавали жени с влошено здраве, които в женските консултации били предупреждавани за вероятността от цезарово сечение и въпреки това раждали напълно благополучно във водна среда. Справедливостта изисква да се отбележи, че понякога в държавните медицински учреждения докарвали жени, които започвали раждане у дома, при това те били в доста тежко състояние и на лекарите се налагало да се борят за живота им. Но постепенно отношението на медиците към раждането във вода започнало да става по-лоялно, най-вече под влияние на западните специалисти. Днес не само в Русия, но и в други източноевропейски страни има

родилни домове, които предлагат на желаещите възможност да родят във вода

Впрочем хората, които се увличат по езотеричните науки, не приемат раждането в родилни домове, тъй като смятат, че там се нарушава естествената родилна програма, а това може да се отрази негативно на цялата по-нататъшна съдба на детето.

Специалистите, занимаващи се с нетрадиционно акушерство, се стараят да не настройват родителите изключително към водния сценарий. Според тях далеч не за всяко дете е подходящо да появи във водна среда. Както показва практиката, не са редки случаите, когато майка, която силно желае да роди във вода, в крайна сметка ражда „на сухо". Обикновено това става така: жената седи във ваната, а бебето не желае и не желае да се появи на бял свят. Тогава жената решава да излезе от водата, да направи пауза, да се разходи из дома и в този момент настъпват контракции и детето се ражда някъде на дивана. Може да се случи и обратната ситуация, когато майката е убедена в правилността на раждането „на сухо", но решава да си отпочине във ваната и изведнъж бебето решава да излезе навън. Така че в крайна сметка изборът остава за детето.

Независимо от това, че раждането във вода се практикува масово през последните 25 години, дискусията около него не престава и до днес. Ето само няколко аргумента на привърженици и противници на „водното раждане".

Водата позволява на жената да се отпусне,

помага й да снеме физическото напрежение, възникващо поради страха от болката, смятат привържениците на водното раждане. И действително, последно изследване, осъществено в Университетската болница в Саутхямптън, Великобритания, резултатите от което били публикувани в такова престижно издание като British Medical Journal, убедително доказват ползата от водните процедури при раждането. В експеримента участвали раждащи за първи път жени с нарушена родова дейност. Обезболяване било необходимо при 66% от жените, раждащи „на сухо", и при 47% от пребиваващите във вода. Необходимостта от оперативна намеса била еднаква и в двете групи, но във „водната" практически не се наложило да се прибягва до стимулиране на раждането. Пък и качеството на медицинското обслужване било оценено по-добре от жените от „водната" група, отколкото от раждащите извън вода.

Но каква е ползата за детето от подобно раждане? Един от основните аргументи на привържениците на водното раждане се състои в това, че водата защитава детето от

рязка стана на атмосферното налягане в момента на раждането

Но не бива да се забравя, че в последните седмици от бременността детето вече усеща натиска на стената на матката. В процеса на движение по родилните пътища налягането е толкова голямо, че принуждава костите на черепа да се разместват. След това детето изпитва чувство на дълбоко облекчение независимо от това в каква среда, водна или въздушна, е било родено.

Друг аргумент е, че попадайки във въздушна среда, детето страда от силните звуци и непознатите миризми. Но последни изследвания установили, че фоновият шум в матката е съпоставим с пребиваване в цех, където работят 10 преси за метал. Родилото се бебе попада в свят на оглушителна тишина. Що се отнася до миризмите, то, както и всички нови впечатления, те стимулират развитието на главния мозък на детето.

И накрая, последният аргумент в полза на раждането във вода - първото вдишване на детето настъпва меко, белите дробове се разтварят плавно, а не рязко, както при раждане „на сухо". Но доктор Сара Нгуен от Националната женска болница в Оукланд, Нова Зеландия, отбелязва, че някои родени във вода са страдали от респираторен дистрес. Според Джоузеф Гилхули от Орегонския университет по здравеопазване в САЩ, който изучава проблемите на „водното" раждане: „Това е свързано с факта, че някои новородени, появили се на бял свят в условията на недостиг на кислород, могат да правят преждевременни дихателни движения, така че възниква риск от попадане на вода в дихателните пътища."

А какво мислят жените, решили се подобна „авантюра"? Ето как една майка на „водно" дете описва своите усещания: „Представях си раждането във вода като увлекателно пътешествие в света на непознатото и то действително беше чудесно, вълшебно."
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар