Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Намериха файда от мигрената

Жените, които страдат от мигрена, по-малко са подложени на естественото възрастово отслабване на когнитивните способности, съобщава списанието Neurology.
Учените от Университета Джонс Хопкинс провели изследване с участието на 1448 жени, 204 от които редовно страдали от пристъпи на мигрена. Всички участнички взели участие в тестването на когнитивните функции и по-специално на паметта. . Същият тест бил проведен след 12 години.

Изяснило се, че в началото на изследването, резултатите от теста на когнитивните способности на жените, страдащи от мигрена, били по-лоши от останалите. След 12 години влошени когнитивни способности се наблюдавали и в двете групи. Нещо повече – при жените, които страдали от мигрени, отслабването на когнитивните способности било с 17% по-малко, отколкото в контролната група. Най-малко възрастово отслабване на когнитивните способности се наблюдавало при пациентки с мигрена, които били на възраст над 50 г., съобщи ръководителката на изследването Аманда Калайджан (Amanda Kalaydjian).

Засега не са известни причините за този ефект. По мнение на изследователите, определена положителна роля могат да играят лекарствата срещу мигрена (и по-специално ибупрофен), диетата и начинът на живот на пациентите. Хората, които страдат от мигрена гледат по-рядко да употребяват алкохол и да спят повече. Възможно е също така те по-рядко да приемат витамини и хранителни добавки, тъй като в о-голяма степен се безпокоят за здравето си, - заяви Калайджан. Освен това учените не отричат възможното значение на биологичните механизми, лежащих които лежат в основата на мигрената, и по точно в нарушението в работата на кръвоносните съдове и мозъчната активност, съобщава Neurology.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар