Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Болести от емоции: главоболие

Навярно сте чували за такава дума като «психосоматика». Става дума за различни заболявания, чиято причина са… нашите негативни емоции. При това може да става дума както за лек дискомфорт, така и за сложни и продължителни здравословни проблеми.. Кой най-често е подложен на психосоматично разстройство и какви са причините?

Най-често «виновници» за възможните психосоматични проблеми са напрежението, стресът, хроничното безпокойство, пренатоварването и депресията или просто потиснатостта Ако човек е доста емоционален и впечатлителен, той започва да получава различни болестни усещания, даже и медицинските му показатели да са в норма. Лекарите наричат подобни болки функционални и смятат, че единственият начин да се избавиш от тях не са таблетките, а промяна в начина на живот. Веднага след като отрицателните емоции се сменят с положителни, а стресът- с почивка, всички подобни болки ще изчезнат.

Колкото и да е странно, психосоматичните разстройства не са отклонение от норнмата, а пример за добре работещи защитни системи на нашия организъм . Работата е там, че емоциите ни позволяват да реагираме на неблагоприятната ситуация още дълго преди тя окончателно да се изплъзне от контрол и да стане заплаха за нашето здраве. Това е един «първи звънец», който ни предупреждава нас, че е време да променим нещо в живота си. Иначе организмът просто няма да се справи с подобно натоварване.

За съжаление, много хора пропускат този «звънец», махвт с ръка (един вид, «ще премине от само себе си») и продължават да живеят в същия ритъм. В резултат, неопасните психосоматични разстройства за здравето бързо преминават в по-сериозни, които вече не могат да се излекувате с положителни емоции и почивка. Затова е много важно внимателно да се вслушваме в своя организъм и да реагираме на неговите «подсказки».

Главоболие

Тов е едно от най-честите оплаквания и причините не винаги са в областта на психологията. Но ако често имате такива симптоми, все пак си струва да се замислите над своите отношения с околните и с обкръжаващия свят въобще. Главоболието , което се появява в този случай не е локализирано, а имате чувството, че като че ли главата ви е стегната в някакъв обръч. Освен това чувствате напрежение в лицевите и шийните мускули, шум в ушите, имате чувството, че ще припаднете и виждате цветни точки и петна. . Психолозите смятат, че всичко това говори за така нареченият «синдром на игнорируемата удовлетвореност». Най-често такива проблеми се наблюдават ако постоянно се чувствате обиден, криете неприязън към някого или нещо, а вашите претенции остават неудовлетворени. Какво да се прави? Опитайте се да се престанете да водите такъв двойствен живот, да се правите на алтруист и добър човек, а в дълбочината на душата си постоянно да се измъчвате поради невъзможността да реализирате себе си и да дадете воля на подтиснатите емоции..

Световъртеж и припадъци

Тук всичко е достатъчно просто защото тези симптоми съпровождат «синдром на повишена тревожност», който възниква когато емоционалното напрежение и възбуда достига максимума. Това може да се случи по време на силно вълнение, страх или неприятен разговор. Най-често се случва при хора, чиито чувства винаги вземат връх над разсъдъка. Можете да се избавите от подобни проблеми като се научите да се вземате в ръце и да разреждате напрегнатата ситуация. На някои им помагат сълзите, а на други – шегите. Изборът е ваш.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар