Сподели в Facebook  

понеделник, 6 април 2009 г.

Някои продукти предизвикват... главоболие

Звучи почти шаблонно, че съществува връзка между яденето и нашето здраве. В миналото, когато не е имат лекарства, хората са използвали отделени храни като средства против различни заболявания. С течение на времето медицината е открила и обратната зависимост - някои хранителни продукти оказват негативно въздействие върху организма. Според учените почти 20 на сто от храните могат да предизвикат силни болки в главата. Те класифицират 6 вида вещества, чието присъствие в хранителните продукти може да доведе до главоболие.

Тирамин - аминокиселина, срещаща се в шоколада, орехите и някои видове кашкавал.

Хистамин - вещество, повишаващо имунните сили на организма, но приемането му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.

Нитрати - за вредността им се говори много. В големи количества могат да се открият в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други от месо, независимо от начина на обработване.

Кофеин - в умерени количества стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.

Киселини, съдържащи се в цитрусовите плодове - портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С. Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика болки в областта на главата.

Натриев глутамат - практически изобилства в цялата храна в китайските ресторанти. Съдържа се в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат

Диетолозите твърдят, че е важно не само какво ядем, но и как го правим. Правилният хранителен режим може да ни спести много проблеми със здравето. Преди всичко не трябва да се пропуска закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да бъде приемана в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да намалява от сутринта към вечерта.

За да се предотврати появата на мигрена, е полезно да се консумират повече салати от пресни зеленчуци и да се пият повече течности. Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да е в определени разумни граници - доста индивидуални според организма на всеки човек.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар