Сподели в Facebook  

понеделник, 6 април 2009 г.

При упорито главоболие се проверете за анемия

При скритата анемия има намаление на хемоглобина в кръвта под нормата без това да е изявено като заболяване, а се дължи на други състояния на организма, които могат и да са предболестни.

Тази скрита анемия е маскирана различно, най-често като главоболие, загуба на апетит, проблеми с паметта, раздразнителност. Друг ред симптоми са необяснимата слабост, бързо уморяване, депресия, хладни крайници, виене на свят, задух при усилия, бледност на кожата и лигавиците, чупливи нокти, съхнене на устата, затруднено преглъщане, болки по венците.

Скритата анемия много често се дължи на проблеми при усвояване на желязото. Те идват от непълноценно хранене, еднообразна храна, различни увреждания на стомаха и червата, при които желязото не стига до кръвотворните органи. Друга важна причина е недостигът на фолиева киселина и витамин В12. Когато някой от тези елементи по различни причини не достига, се появяват симптомите на скрита анемия. Често това са възпаления на стомаха и червата. Трета сериозна причина е манията за лекарства. Съвременният свят взема лекарства със и без нужда, а голяма част от тях увреждат кръвотворните органи. Отначало това се изразява с леки признаци, но след време настъпват постоянна слабост и задух.

Причината на всяка анемия трябва да се изясни, но до поставяне на диагнозата пациентът може да започне с някои лесни мерки.

1. Да засили приемането на желязосъдържащи храни: черен дроб, яйчен жълтък, фасул, грах, спанак, риба. Да пие леки препарати съдържащи желязо.

2. Да се започне прилагане на фолиева киселина и витамин В12.

3. Да се намали или спре вземането на лекарства, които атакуват кръвотворните органи: аналгин, амидофен, индометацин, сулфонамиди, антихистаминови препарати, почти всички антибиотици, противогъбични и много други.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар