Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Безплодието. Има ли виновен?

Времената, когато вината за бездетната двойка се приписваше единствено на жената и над нея надвисваше проклятие, отшумяха. Съвременната медицина доказа, че вината за едно бездетно семейство е колкото на жената, толкова и на мъжа. При всяка пета безплодна двойка от лечение се нуждаят и двамата.

КОГА СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА „БЕЗПЛОДЕН БРАК"?
Когато семейството води нормален полов живот, без да се предпазва от забременяване в продължение на една година и не е настъпило забременяване. Годината е стандартен
медицински параметър и ако жената е над 35 години, задължително се търси помощта на лекар.

С КОГО СЕ ЗАПОЧВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

То трябва да се започне едновременно и с двамата. Когато причината за стерилитета е неизвестна, лекарят поставя диагнозата „Безплоден брак". Дори и само жената да се яви на преглед, той поставя същата диагноза, защото се смята, че вината за безплодието е 50 на 50. Ако мъжът не отиде да се изследва навреме, ще се наложи жената да премине през много и твърде неприятни процедури. Затова, според специалистите, мъжът трябва да се изследва пръв, за да спести на половинката си тези процедури, разбира се, ако се окаже, че вината е в него.
ПРИМЕР:Той е свързан с екстракорпоралното оплождане (ЕКО). Ако мъжът има лоша спермограма (а с такава диагноза са една трета от пациентите), дори и жената да е здрава, двойката все едно ще е обречена на стерилитет. При това няма да има нужда жената да се подлага на мъчителната процедура за изследване на проходимостта на маточните тръби.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ?
Ако мъжът има деца от друга жена, това не е показател, че той не е стерилен
Никак не е случайно изискването на специалистите стерилната двойка да идва заедно на преглед. Понякога се случва мъжът да казва, че има деца от друга жена и причината не е в него. Той обаче не е прав. Това не е показател за неговото здраве, защото проблемът със стерилитета може да се е появил преди месец - да не говорим за по-големи срокове. Изследването на мъжа става много бързо, защото при него се прави само една спермограма. И, разбира се, при съмнение се прави изследване за СПИН, хепатит и сифилис.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ
Те са две: ендокринни нарушения и проблеми с транспортната функция - непроходими маточни тръби (като следствие от възпалителен процес), липсата им (поради извънматочна бременност) или несполучливо хирургично лечение.

ПРИЧИНИТЕ ЗА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ
Стерилитетът при силната половина от човечеството настъпва при нарушена сперматогенеза (процеса при образуването на спермата).

СИМПТОМИ ИЛИ ДВОЙКАТА НЕ СЕ ДОСЕЩА ЗА ПРИЧИНИТЕ
Хормоналните (ендокринни) нарушения при жената са доста явни: нарушава се менструалният й цикъл. Само възпалителните процеси по половите органи могат да протекат без симптоми. Нарушеният менструален цикъл обаче не значи, че жената не може да забременее. Напротив - точно обратното. Тя не може да предвиди опасните дни и да вземе мерки и тогава най-често се забременява. И да се твърди, че причината за безплодието на дадена двойка е нарушеният цикъл на жената, е просто престъпление. Лекарите трябва много да внимават какво казват на стерилните двойки, не трябва предварително да произнасят присъдата „стерилни" дори при най-безнадеждния случай. Хората трябва да се лекуват, а не да се убиват и последните им надежди.

...ВТОРИЧНОТО БЕЗПЛОДИЕ
Ако жената е имала поне една бременност, независимо от изхода (раждане, аборт, извънматочна бременност), последващото безплодие се смята за вторично.

...ХИТЕРОСАЛПИНОГРАМА Това е рентгеново изследване на вътрешността на матката и на фалопиевите тръби.

...ЛАПАРОСКОПИЯ Това е ендоскопски метод за диагностика и оперативно лечение, когато радикалната намеса се изпълнява чрез точково проникване в тъканите. Операцията протича практически безкръвно, липсва следоперационна болка. Жената остава в стационара от 1 до 3 денонощия и си отива вкъщи с почти незабележими шевове.

...ПЪРВИЧНО БЕЗПЛОДИЕ Диагноза, която се поставя в случай, че жената никога не е била бременна.

...РЕКТАЛНА ТЕМПЕРАТУРА Тя позволява да се предполага за това дали у жената е имало овулация. Обикновено ректалната температура е от 36,4 до 36,6 градуса по Целзий. В деня на овулацията тя се повишава до 37-37,2 градуса и остава на това ниво от 12 до 14 дни. Понижава се 1 или 2 дни до началото на менструацията. При някои жени дори и по време на овулацията температурата не се повишава повече от 37 градуса. Ректалната температура се измерва с термометър в ануса, без да се става от леглото. За да се направят изводи за показанията на термометъра, е необходимо процедурата по измерването да продължи около три месеца.

...СИНДРОМЪТ - ХИПЕРСТИМУЛАЦИЯТА НА
ЯЙЧНИКА
Когато всичко е в нормата, в женския организъм узрява един фоликул. Стимулирайки яйчниците, лекарите и пациентките съзнателно водят управлението на хиперстимулацията. В случай, че тя излиза извън контрол, жената започва да развива синдрома на хиперстимулацията на яйчниците и се появяват неприятни усещания: подуване на корема, болки, задушаване, тахикардия.

...СПРЕМОГЕНЕЗА Образуване и продукция на мъжките полови клетки - сперматозоидите.

...ФЕРТИЛНОСТ Способност за оплождане и за зачатие.



ВРЕМЕТО В ОЧАКВАНЕ НАДЕЖДАТА ДА СЕ СБЪДНЕ
Има десетки методи за лекуване на безплодието. Дори и най-безнадеждната стерилна двойка може да си има дете, ако по падне на добри специалисти.
При ендокринното безплодие стимулират овулацията, при запушените маточни тръби прилагат лапароскопията. Ако жената е млада, има възможност и за хирургична корекция, и за хормонална.

И в двете ситуации лекарят трябва грамотно да обясни какви са методите за лечение на безплодието. А изборът трябва да направи самата пациентка - това е единствено нейно право.
Често ни задават въпроса: след какъв срок на консервативно лечение то може да се смята за безуспешно? Ако на пациентката са предписали хормонална терапия, то по протичането на месечния й цикъл може да се разбере дали лечението е успешно. Ако за времето от пет до шест цикъла лечението не донесе успех, трябва да се премине към ин витро оплождане.

НО ПРЕДИ ТОВА...
За да се оцени детеродната функция на съпружеската двойка трябва да се направи график на ректалната температура на жената, спермограма на мъжа и тестове за съвместимост. Допълнително по някои индивидуални показания лекарят може да
определи съдържанието на някои хормони в кръвта и в урината и да направи ултразвуково изследване на малкия таз и рентгенография на черепа.
Ако лекарите могат да нормализират менструалния цикъл при жената и тя може да забременее нормално, трябва да се провери дали са проходими маточните тръби, през които преминава и расте оплоденото яйце. Възможно е едната от тръбите или и двете да са прекарали възпалителен процес.
След това изведнъж тръбите могат да се окажат непроходими и така ще се стигне до извънматочна бременност, от която не се раждат живи деца.
Затова много е важно, преди да се стимулира овулацията и да се премине към изкуствено оплождане, да се провери дали са изправни маточните тръби. Само така лечението ще има смисъл.

ПОЧТИ ФАНТАСТИКА, НО Е ИСТИНА
ПРОБИВ В ЛЕЧЕНИЕТО
Белгийските медици са съобщили за истински пробив при лечение на безплодието - жена, която е останала стерилна след лечение от рак, е могла да забременее и да роди здраво бебе. Преди 7 години Куарда Туриа (сега е на 32 години) е преминала курс за хи-миотерапия. Подобно лечение обикновено води категорично към безплодие. Най-често лекарите при такава операция предварително вадят част от яйчника, преди да го унищожат напълно, за да могат след това да го върнат обратно.
В 2003 г. анализите показали, че Куарда е напълно здрава. Жената решила да стане майка, но опасенията на лекарите се оправдали - химиотера-пията довела жената до безплодие. Тогава лекарите върнали обратно съхранената тъкан от яйчника й и след няколко месеца тя забременяла.
През 2005 г. на бял свят се появи Тамара, дъщерята на Куарда. Детето тежи 3,72 кг и се чувства забележително. Куадра е безкрайно щастлива от това, че й се удало да забременее, макар и чрез изкуствено оплождане.
Ако операцията по вкарване на тъкани от яйчниците не беше дала резултати, твърди екипът медици, който се занимава със случая, жената все още можеше да стане майка, но вече с помощта на изкуствено оплождане. Тоест, като се използват замразени яйцеклетки, които дълго време съхраняват жизнеспособността си. Куадра била безумно щастлива, че е успяла да забременее по естествен път. Медиците са убедени, че ще им се удаде да повторят успешно опита си - в болницата Сант Люк се пазят тъкани от яйчниците на още 146 жени, които се лекуват от рак на половите органи. Скоро време ще бъдат направени първите няколко операции като тази на Куадра.

НЕВЕРОЯТНО
Учените твърдят, че съхраняването на тъканите от яйчници в замразен вид също така ще помогнат за отдалечаване във времето на менопаузата, ще помогне и на доста възрастни жена да раждат деца. Нещо, което досега беше невъзможно.
Всичко това на свой ред ще помогне на дамите по-добре да планират живота си, като първата половина от него посветят на кариерата си, а втората - на семейството и на децата.

ОСНОВНИЯТ ИНСТИКТ НА ЖЕНАТА Е МАЙЧИНСТВОТО

За жената неспособността да има деца е трагедия. Изкуственото оплождане днес струва много скъпо и не всяка жена може да си го позволи.
Освен това ин витро крие и рискове.
В медицината на всяко средство, на всеки метод може да се погледне от две страни. Безобидният аспирин, който решава много проблеми, може да предизвика стомашен кръвоизлив. Точно така трябва да се погледне и на изкуственото оплождане на жената, която не може да има деца по естествен път. За всяка жена това е трагедия, защото основният й инстинкт, не това, за което е сниман едноименният филм, а майчинството. Може да се каже, че изкуственото оплождане е безопасен метод, но не е точно така. Също като аспирина всеки метод има и своята обратна страна. Крайности има, но за тях сега е по-добре да не говорим. Основната задача на медиците ни е да помогнат на бездетните семейства да си имат деца, а не да им навредят. Затова в изключително сложните ситуации лекарите работят в екип и правят всичко възможно да помогнат на своята пациентка. Понякога се налага да работят заедно с ендокринолозите, с хематолозите, с невролозите. Когато лекарите са заинтересовани да намерят оптималния път за едно бъдещо майчинство, те винаги го намират. Така че доверието към тях не трябва да липсва. Разбира се, трудно е, когато пациентката има сериозни противопоказания - например туморни образувания. Тогава борбата с безплодието става много жестока. И не са малко случаите, когато медиците побеждават.


ЖЕСТОКАТА СТАТИСТИКА
• При 50 на сто от безплодните жени винаги има два и повече фактори за безплодието.
• Рискът за женското безплодие след еднократно прекарано възпалително заболяване на органите в малкия таз е 15 на сто, след двукратно - 35 на сто, след три и повече случая - 55 на сто.
• При 3 на сто от съпружеските двойки с нормални показатели в репродуктивната функция, безплодието може да се дължи на имунологична несъвместимост. Тоест, в организма на жената се произвеждат антитела, които инактивират спермата на партньора.
• При 15 на сто от стерилните двойки причината за безплодния брак така и не може да се установи. Това са случаи на т. нар. необяснимо или идиопатично безплодие.
• Сред жените, които се лекуват от вторично безплодие (тоест, те вече са имали една бременност), при повече от 10 на сто е имало направен аборт.
• По класификация на Световната здравна организация се различават 16 причини за мъжкото безплодие и 22 причини за женското.
• По данни на белгийските учени днес 35 на сто млади мъже имат показатели за плодовитост на най-ниската норма, а 9 на сто по същите тези норми са категорично безплодни.
• Варикоцеле, най-често срещаната причина за мъжкото безплодие се среща от 9 до 32 на сто при мъжете от различни страни. Тоест в световен мащаб проблеми с възпроизвеждането на рода има всеки 6-и мъж.
• От автоимунна форма на безплодие страдат едва 1 или 2 на сто от мъжете. ^Световната статистика за репродукция на човека е фиксирала следните резултати: от общия брой на мъжете, които търсят медицинска помощ за безплодието си, 41 на сто нямат въобще сперматозоиди, при 33 сперматозоидите не са способни за оплождане на яйцеклетката поради лоша подвижност и неправилен строеж, при 26 на сто сперматозоидите са катастрофално недостатъчни за естествено оплождане.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар