Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Искате да родите в България? Надиплете поне хилядарка!

Да си бременна в България, никак не е лесно. Оказва се, че ако бъдещата родилка държи на здравето си и на това на бъдещето си дете се налага да се бръкне принудително много надълбоко. Още на първия преглед за установяване на самата бременност, тя ще трябва да извади от портмонето си поне една двайсетачка. Оттук нататък възможностите са две - да се плаща отделно за всяко изследване и преглед или пак за цялостно проследяване на предстоящите 9 месеца.

Ако все пак семейството не смее да се реши да има дете по една или друга причина, ще се наложи да плати 150 лв., за да направи съпругата аборт. Така бременността дотук ще излезе само 170 лв. Сериозните мъки обаче започват оттук нататък, ако все пак и въпреки всичко двойката или родилката установи, че иска да роди детето си.

Цялостното проследяване на бременността може да се осъществи в повечето гинекологични клиники в страната. Цените са различни, но се движат обикновено около 320 лв. В тази сума влиза ежемесечно взимане на секрети - кръв, урина, видеозон, гинекологични прегледи, наблюдение на апарат доплер и т.н.

Ако обаче трябва да се плаща всяко нещо поотделно доплерът е 40 лв, цитонамазката - 10 лв., видеозонът - 20 лв., гинекологичен преглед /разбирай бъркане с ръка/ - 20 лв. и т.н. Лекарствата изобщо не влизат в общата сметка.
Повечето бременни обаче държат с тях в болницата да се отнасят като с бели хора, а не да ги оставят да раждат като кучета и затова се разбират предварително с някой от докторите, за които са чували нещо добро, да “помагат” при раждането. Но тези лекари настояват освен в платената консултация, бременните да се “консултират” и с тях. Повечето дори държат в тайна “таксата” си за самото раждане и я казват в последния момент - когато толкова ги боли, че са готови на всичко, за да спре терорът. Уменията си те оценяват между
500 и 800 лева на черно,
като операцията вдига допълнително цената. Гинеколозите обаче обичат да съчетават прегледа и видеозона и така едно ходене на бъдещата майка до АГ-бол-ницата с държавната апаратура, но в частните им часове, без допълнителни манипулации, излиза на бъдещата родилка 40 лв. Разбира се, документ никой не издава, взетите пари не се обявяват, а и данъци не се плащат. И това всеки месец, а от седмия нататък - по два пъти за 30 дни, а от деветия - всяка седмица.

Ако държите на раждането да присъства бащата, за да види на живо какво ви струва като мъки самото раждане, това ще излезе допълнително още 100 лв. разход в графа “бъдещо дете” на фамилията. При това се оказва, че в повечето АГ-болници има една ВИП-зала, в която единствено може да “ражда” и бащата, тъй като останалите родилни зали са общи и се случва в тях да проплакват по
4-5 бебета едновременно. За специалната зала се плаща допълнително.

Ако пък искате да изберете екип от лекари при който да дойде на бял свят отрочето ви, семейният бюджет ще олекне с още 150 лв.

Упойката при раждане излиза още 100 лв.
макар анестезиологът да поставя нов ултиматум – “150 лв. и за мен”. И така докато дойде момента, от който всички бъдещи майки се страхуват – самото раждане. Операция секцио вече на черно – т.е. по желание ще струва на бременната не по-малко от 800 лв., докато при нормално напъване при късмет родилката може да се размине и с около 600 лв. Но пък допълнително ще се наложи да давате освен на доктора, и на акушерка, макар при нормалното раждане лекарят да не върши почти нищо.

Незнайно защо, при секцио се налага да се платят още 100 лева такса за консултант на операцията. Какво точно консултира, не е ясно, но без тази сума въпросът ще се повдигне няколко пъти, докато си оправите сметките. Дори да ви се налага планова операция докторите използват трикове като – “може и да ти се падне стажант, не мога да ти гарантирам изходът какъв ще е “ и т.н., което допълнително усилва страховете на бъдещата майка.

Регламентираното плащане в частните клиники, в които родителката ще се разпише срещу документ, ще излезе около 1000-1500 лв. Но по-добре да се платят тези пари, отколкото некоректна санитарка в някоя АГ-болница да използва, че жената е на легло след операцията и е безпомощна поне два дни, за да поставя своите финансови условия и да си свърши елементарната работа, за която пак бременната й плаща с ежемесечните си здравни осигуровки и данъци. И така бъдещото ви слънчице ще ви излезе минимум 1000 лв. и то само докато се появи... на бял свят.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар