Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

Жените са като животните ...само че - капризни

Битува мнението (особено популярно сред дамите), че болшинството от представителите на силния пол, за разлика от жените, изпитват непреодолима и необяснима слабост към противоположния пол и едва ли не самата природа тласка мъжа към измяна. Но в действителност съвсем не е така и фактът, че някои мачо не могат да живеят без да изневеряват, е факт неоспорим, но това съвсем не означава, че и прекрасният пол, от време на време не е жертвана такива «форсмажорни» (непреодолими за самата жена) обстоятелства с други думи и жените също ги «тегли наляво»..
Или поне такава е гледната тока на психолога-еволюционист Ранди Торнхил от Университета на Ню-Мексико (САЩ). В изказването си пред конференцията на Асоциацията по изучаване на поведението на животните (Association for the Study of Animal Behaviour) в Нюкасъл, ученият напомни, че в зависимост от стадия на половия цикъл милите дами стават повече или по-малко активни в сексуален план. По думите на учения, в периода на разгонването или еструс, при тях, подобно на самките на животните, се събужда инстинктът за сношаване и протича овулация. Но за разлика от кучетата и котките, представителките на прекрасната половина на човечеството са доста претенциозни при избора на партньор: на първо място те обръщат внимание на най-плодовитите самци, които , според техните усещания, ще произведат най-здраво потомство.

По мнение на Торнхил, би било неправилно да се смята, че при жените няма разгонване. «Да, жените наистина не мяукат и не драскат с нокти по вратите, но и при тях еструсът се проявява по характерен начин, - отбелязва ученият. - Той значително увеличава сексуалното влечение, но жените не се нахвърлят на всички наред: те съзнателно избират партньор за да получат добри гени за своето потомство.».

От друга страна, при всички останали периоди на половия цикъл, особено тогава когато либидото и възможността за забременяване са крайно ниски, жените водят домашен начин на живот и гледат да прекарат повече време с този мъж, когото смятат за най-подходящата кандидатура за дългосрочни отношения. И което е най-интересното, този мъж обикновено се оказва не някой мускулест мачо, а някой кльощав очилатко, който едва ли би заинтригувал жената в периода на разгонване.

«Подобно свойство на женския организъм може да «излезе в гръб» на всеки мъж, - отбелязва ученият. – Затова представителите на силната половина от човечеството трябва да си изработят някои «противодействащи» стратегии на своето поведение, за да обезопасят себе си от измяна. Остава само да се определи какви са те.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар