Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Консумацията на гъби и зелен чай намалява риска от рак


Изследване на учени от Западна Австралия показва, че консумацията на гъби и зелен чай намалява риска от рак.

Проучването, публикувано в International Journal of Cancer, е обхванало над 2000 жени от Китай. Избора на група за наблюдение се основава на факта, че между китайките, се наблюдават до 5 пъти по-ниски нива на заболяването.

Данните показват, че пресните или сушени гъби в менюто намаляват риска от рак на гърдата. При жените, които консумират и гъби, и зелен чай, рискът от рак е между от 11 до 18%. Консумацията на зелен чай също допринася за понижаването на опасността.


Анализите сочат, че хранителният режим на китайките оказва значително влияние за по-ниската заболеваемост. Около 10 грама пресни гъби дневно намаляват риска с две трети, а 4 грама сушени гъби – наполовина.


Учените все пак уточняват, че откритието е биологически правдоподобно, но за да бъдат признати данните за безспорни, са необходими още доказателства. Китайки, които консумирали гъби и пиели зелен чай, значително намалили опасността да развият рак, а тези, които вече се били разболели от коварната болест, облекчили страданията си, показва австралийско изследване.


Установено е, че жените, които ядат поне по 10 грама пресни гъби на ден намаляват риска от рак на гърдата с 64% . Сушените гъби имат малко по-слаб ефект – те намаляват опасността наполовина.


Изследването, направено в Китай, показва също, че комбинацията между гъбите и редовната употреба на зелен чай понижава риска почти с 90%.


Откритието не доказва категорично, че яденето на гъби спира развитието на раковите образувания. Необходими са още изследвания за потвърждаване на тези резултати, но лабораторните опити с животни безусловно показват, че гъбите имат противоракови свойства и стимулират имунната система.


Според специалистите, действието на гъбите е подобно на ароматозните инхибитори /aromatose inhibitors/, които блокират произвеждането на хормона естроген от организма. Той пък от своя страна може да спомогне за развитието на рак.


Преди месец учени в Калифорния започнаха изследване, за да проверят, дали приемането на екстракт от гъби 2 пъти дневно в продължение на 1 месец помага за предотвратяването на рецидиви при жени, които са боледували от рак на гърдата.


След като са отчетени факторите, които биха допринесли за появата на болестта, като наднормено тегло, обездвиженост и тютюнопушене, учените анализирали хранителните навици на пациентките и така стигнали до откритието заключението, че редовната консумация на гъби и зелен чай, може да забави развитието на някои онкологични заболявания.
Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар