Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Извънматочната бременност налага спешна операция

Думата извънматочна означава, че за по-нататъшно развитие ембрионът се закрепва извън матката. Природата така е “измислила” нещата, че яйцеклетката да се срещне с мъжките полови клетки в маточната тръба. След оплождането яйцеклетката се развива в ембрион, който продължава да расте. Но не само това - той се придвижва по тръбата към матката 3-4 дни. Ембрионът попада в матката чак на 5-ия - 6-ия ден – тогава е готов за това “имплантиране”.

Но ако нормалната работа на маточната тръба е нарушена или нейната проходимост е понижена, то ембрионът може да заседне в тръбата и да се имплантира върху нейната стена.

ТОВА СЕ НАРИЧА ИЗВЪНМАТОЧНА, ТРЪБНА БРЕМЕННОСТ

За съжаление маточната тръба не е предназначена за износване на бременността - жената трябва да бъде спешно оперирана след установяване на този факт.

Извънматочната бременност възниква поради съществуващи или прекарани преди това заболявания, при които са увредени маточните тръби. Основно това са полови инфекции като хламидиоза или гонорея. Възпалителните заболявания, като аднексит например, също увеличават риска от извънматочна бременност.

Функцията на маточните тръби може да бъде нарушена при изразена ендометриоза, както и след отстраняване на апендицита или други операции в малкия таз.

Опитите да се възстанови проходимостта на маточните тръби, особено след стерилизация, т.е. “връзване, изкуствено прекъсване”проходимостта на тръбите, също повишават вероятността така дългоочакваната бременност да се превърне в извънматочна.

Няма точни симптоми, които да показват, че бременността е извън матката. Затова диагнозата на това състояние е една от най-трудно поставяните.

Един от най-ранните признаци е, когато жената получава необичайна (по-оскъдна от обичайната) или ненавременна менструация.

Тестове могат да потвърдят наличието на бременност, но ако жената получава болка ниско в корема и нередовно кървене, това може също да означава бременност извън матката. В такъв случай тя трябва непременно и веднага да се обърне към специалист, дори болките й да изчезнат.

За щастие в днешно време вече съществуват начини навреме да се разпознае извънматочната бременност и да се избегнат острите проблеми - това става благодарение на чувствителни хормонални тестове, на ултразвуково изследване, както и на процедура, наречена лапароскопия.

ХОРМОНАЛНО И УЛТРАЗВУКОВО ИЗСЛЕДВАНЕ ПОМАГАТ ДА СЕ ИЗЯСНИ ДИАГНОЗАТА

Към хормоналните тестове се отнася и определяне на нивото на един хормон със сложно наименование. Той се отделя от тъканите на самия ем брион и не присъства в кръвта на небременна жена. Когато жената чака дете, нивото на този хормон се повишава много бързо - удвоява се на всеки 2 дни.

Ако този растеж е бавен, това може да означава неправилно прикрепен ембрион или опасност от аборт. Но в интерес на истината трябва да се каже, че не може с абсолютна точност да се предскаже истинската диагноза благодарение на това изследване. Нестандартните изменения в нивото на този хормон само помагат да се предположи наличие на извънматочна бременност.

Другият метод, както отбелязахме, е ултразвуковото изследване. За него спокойно може да се каже, че до голяма степен определя местоположението на бременността. Ако покаже оплоденото яйце в матката, значи всички подозрения за извънматочна бременност отпадат. Но ако покаже, че ембрионът е извън пределите на матката - тогава диагнозата се потвърждава - извънматочна бременност. И пак не може да се каже със 100 процента сигурност, че този вид диагностика е вярна във всички случаи. Понякога се налага лекарят да се ориентира по косвени признаци.

ЛАПАРОСКОПИЯТА Е „ЗЛАТЕН СТАНДАРТ” В ДИАГНОСТИКАТА НА ТОВА СЪСТОЯНИЕ

Ако хормоналното и ултразвуковото изследване все пак не са дали окончателен резултат, идва ред на “тежката артилерия” - лапароскопията. Тази процедура е призната от Световната здравна организация като “златен стандарт” в диагностиката на извънматочната бременност.

По време на лапароскопията вътрешните органи се оглеждат през специален тънък телескоп - лапароскоп. С помощта на този метод може точно да се разбере дали оплоденото яйце се намира в маточната тръба. Лапароскопията позволява дори да се определи на кое точно място в тръбата или на кой яйчник се е прикрепил ембрионът.

Методът е най-подходящ, защото се използва не само за диагностика на извънматочна бременност, но и за нейното лечение. Лапароскопичната операция се изпълнява амбулаторно. Много рядко се налага пациентката да остане в болница.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар