Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Вроденият имунитет е виновен за... преждевременното раждане

Наскоро било направено сензационно откритие - намерени са общи имунни механизми
между риска от инфаркт на миокарда и недоизносената бременност

Инфарктът на миокарда е предимно мъжко заболяване, а недоизносената бременност е чисто женски “приоритет”. Това го знаем всички, защото тези две състояния се отнасят към различни области от медицината. Но откривателите на тази зависимост и специалистите го обясняват по следния начин.

Вроденият имунитет отговаря за защитата на организма.

Много процеси, протичащи в човешкия организъм при едно или друго заболяване, се регулират от сходни имунни механизми. Има, разбира се, отделни различия, но по същността си те са едни и същи.

Имунологията е сравнително нова област от медицината, затова сега активно се развива и се откриват някои нови неща. Защитата на организма е резултат от координираната работа на придобития и вродения имунитет. Ако по-рано вниманието на специалистите е било насочено най-вече към придобития имунитет, то сега възгледите са поразлични. Станало ясно, че най-напред в защита влиза именно вроденият имунитет. Основната негова задача е да разпознава сигналите за опасности - бактерии, вируси, гъбички, туморни клетки, продукти от увредените тъкани, и да координира работата на клетките на придобития имунитет. И накрая да отстрани опасността от организма.

Именно механизмите на вродения имунитет са еднакви както при развитие на инфаркта, така и при недоизносването на бременността.

Механизмите на вродената защита от инфаркт и недоизносената бремонност са едни и същи.

Когато атеросклеротичната плака запуши кръвоносния съд, кръвта престава да постъпва към сърцето. Сърдечният мускул не получава подхранване и започва да умира. Самото начало на този процес - разрушаване на клетъчно ниво - бива “забелязано” от така наречените Tollподобни рецептори. Тези рецептори са основни разпознаващи елементи на вродения имунитет. Те имат много важна функция - да реагират моментално на патологичния процес и да подадат сигнал и на другите клетки от имунната система за по-нататъшно действие.

При недоизносване на бременността принципът е малко по-различен. Тук рецепторите на вродения имунитет разпознават външните сигнали заопасност - различните инфекции, например херпесния вирус, цитомегаловируса, вируса на хепатит В, С, папиломния вирус, а също и грипа.

Точно тези наскоро открити рецептори предизвикват активиране на клетките, отговарящи за развитие на възпаление - това е универсалната защитна реакция на организма против инфекциите или увреждането. Обаче при масивно нахлуване на микроорганизмите тази защитна реакция може да доведе до преждевременно раждане. За да се защити от инфекциите, организмът на жената просто се избавя от “заразения” плод.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар