Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Противогрипна ваксина и бременност

Инжектирането на бременните жени с противогрипна ваксина един месец или повече от месец преди раждането им може да предотврати много случаи на грип през първите 6 месеца от живота на бебетата им, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс

Имунизирайте майката и ще защитите бебето й, заяви педиатърът д-р Марк Стайнхоф от института Блумбърг за публична здравеопазване към университета Джонс Хопкинс.

В рамките на теста, обхванал 340 бременни жени в Бангладеш, инжекциите намалили риска от заболяване от грип с 63 на сто и риска от респираторни болести с 29 на сто.

Били регистрирани 6 заболявания от грип в групата на ваксинираните жени, при 16 случая на грип сред жените, инжектирани с друга ваксина. Инжекциите освен това намалили с 36 на сто вероятността от треска и респираторни болести сред майките. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

„Лекарите отдавна знаят, че имунизирането на майката може да защити новороденото й", поясни д-р Стайнхоф.

„Няма причина да се смята, че противогрипната ваксина може да не действа по същия начин. Винаги сме приемали, че това е така, но никой досега не бе извършил подобно изследване", допълни той.

Инжектирането на противогрипна ваксина е препоръчвано на бременните жени от Американските центрове за контрол и превенция на болестите, но тази препоръка често е пренебрегвана.

„Резултатите от изследването могат да накарат много жени да си кажат - Това наистина помага на мен и бебето ми", отбеляза д-р Стайнхоф.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар